donderdag 4 juni 2020

De jacht op grondstoffen

Webinar over Europees beleid kritieke grondstoffen

Hoe duurzaam is de Europese jacht op grondstoffen? Welke lessen moeten we trekken uit de coronacrisis? Deze vragen staan centraal in het Zomer Webinar De jacht op grondstoffen.

Bij regeringen en bedrijven is er groeiende aandacht voor het zekerstellen van de aanvoer van grondstoffen voor de industrie, vooral de hightech-industrie. De mondiale vraag naar computers, smartphones, elektrische auto’s, windturbines en zonnepanelen groeit snel en daarmee ook de vraag naar grondstoffen zoals kobalt, tantaal en neodymium.

Voor welke dilemma’s en uitdagingen staan staten en bedrijven die afhankelijk zijn van export, import of gebruik van deze grondstoffen? Hoe kan verantwoorde grondstoffendelving in verre landen worden verzekerd? Hoe worden hightech-productie en verantwoorde afvalverwerking aangesloten op de circulaire economie? Welke lessen moeten we trekken uit de coronacrisis?

Sprekers

De sprekers tijdens dit webinar zijn Peter Handley, hoofd van de unit Industrial transformation and advanced value chains, resource efficiency and raw materials van de Europese Commissie, en Richard Wouters, projectleider grondstoffen, energietransitie en technologie bij Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Het webinar wordt voorgezeten door Maria van der Heide, hoofd beleid en campagnes bij Action Aid.

Tijd

19.00 - 21.00 uur

Platform

Jitsi
Meld je je aan, dan ontvang je een dag voor aanvang een mail met de link naar het webinar op Jitsi en verdere instructies. Kun je het webinar niet live volgen? Geef dit aan bij het aanmelden. Je ontvangt dan de link waarmee je het webinar kunt terugkijken.

Voertaal 

Engels

Voor wie

GroenLinks-leden

Meld je aan

Stuur een mail naar ibgroenlinks@gmail.com

Voorbereiding

Lees de discussiestukken van Peter Handley en Richard Wouters. Reacties zijn welkom. Deze vormen stof voor discussie tijdens het webinar.

Organisatie

Het webinar maakt deel uit van de serie Zomer Webinar: Op zoek naar de wereld na corona. In deze serie gaan GroenLinks-leden in gesprek met experts over de vraagstukken van morgen. De organisatie is in handen van de werkgroep Internationale Betrekkingen,  de Europawerkgroep en de werkgroep Landbouw, Natuur, Dierenwelzijn en Voedsel van GroenLinks.

[Foto: Fairphone / CC BY-NC 2.0]