dinsdag 16 juni 2020

Dilemma's in de landbouw

Webinar over het Nederlandse hulp- en handelsbeleid

Welke invloed heeft ons hulp- en handelsbeleid op lokale voedselzekerheid en duurzame landbouw? Zijn er onbedoelde neveneffecten? Deze vragen vormen het uitgangspunt van het Zomer Webinar Dilemma’s in de landbouw.

Het beleid voor buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking staat in Nederland al jaren in het teken van ‘hulp en handel’. Ook op het gebied van landbouw. Zo zijn er bijvoorbeeld subsidiepotjes opgezet waar bedrijven aanspraak op kunnen maken om voedselzekerheid lokaal te bevorderen, spannen ambassades zich in om Nederlandse bedrijven te helpen om lokale landbouwprojecten op te zetten, zijn er instrumenten voor exportbevordering die risico’s voor Nederlandse bedrijven in het buitenland afdekken en maken handelsverdragen import- en export van landbouwproducten mogelijk.

Als een na- grootste landbouwexporteur van de wereld drukt Nederland een grote stempel op de landbouw in zuidelijke landen. Dit roept vragen op over de impact van ons hulp- en handelsbeleid op de landbouwsector en voedselzekerheid in andere werelddelen. Want wat is de invloed van Nederlandse handelsprogramma’s- en verdragen op duurzame landbouw in andere werelddelen? Welke impact zien ngo’s daar op hun voedselzekerheid en op het milieu?

Sprekers

De sprekers tijdens dit webinar zijn Ellen Mangnus, postdoctoraal onderzoeker ‘Follow the Food’ Universiteit Utrecht, Danielle Hirsch, directeur Both ENDS, en Robbert Bodegraven, directeur Wetenschappelijk Bureau GroenLinks.

Tijd

19.00 - 21.00 uur

Platform

Jitsi
Heb je je aangemeld, dan ontvang je een dag voor aanvang een mail met de link naar het webinar en verdere instructies. Kun je het webinar niet live volgen? Geef dit aan bij het aanmelden. Je ontvangt dan de link waarmee je het webinar kunt terugkijken.

Voor wie

GroenLinks-leden

Meld je aan

Stuur een mail naar ibgroenlinks@gmail.com

Organisatie

Het webinar maakt deel uit van de serie Zomer Webinar: Op zoek naar de wereld na corona. In deze serie gaan GroenLinks-leden in gesprek met experts over de vraagstukken van morgen. De organisatie is in handen van de werkgroep Internationale Betrekkingen,  de Europawerkgroep en de werkgroep Landbouw, Natuur, Dierenwelzijn en Voedsel van GroenLinks.

[Foto: Danshen Somintac / Unsplash]