woensdag 18 maart 2020

UITGESTELD: De jacht op grondstoffen

Discussieavond over Europees beleid kritieke grondstoffen

Hoe duurzaam is de Europese jacht op grondstoffen?

Deze bijeenkomst is uitgesteld, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Een nieuwe datum volgt.

Bij regeringen en bedrijven is er groeiende aandacht voor het zeker stellen van de aanvoer van grondstoffen voor de industrie, vooral de high-tech industrie. De mondiale vraag naar computers, smartphones, elektrische auto’s, windturbines en zonnepanelen groeit snel en daarmee ook de vraag naar grondstoffen zoals kobalt, tantaal en neodymium.

Voor welke dilemma’s en uitdagingen staan staten en bedrijven die afhankelijk zijn van de export, de import of het gebruik van deze grondstoffen? Hoe kan verantwoorde grondstoffendelving in verre landen worden verzekerd? Hoe worden high-tech productie en verantwoorde afvalverwerking aangesloten op de circulaire economie? Geven de nieuwe voorstellen van de Europese Commissie voldoende antwoord op deze vragen?

De sprekers op deze avond zijn Peter Handley, hoofd van de unit Industrial transformation and advanced value chains, resource efficiency and raw materials van de Europese Commissie, en Richard Wouters, projectleider grondstoffen, energietransitie en technologie bij Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Moderator is Gemma Lago, oud-voorzitter van GroenLinks Leiden.

De avond wordt georganiseerd door de werkgroep Internationale Betrekkingen en de Europawerkgroep van GroenLinks. De voertaal is Engels.

Aanvang: 19.45 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

Plaats: landelijk bureau GroenLinks, Sint Jacobsstraat 12, Utrecht. (Let op: nieuw adres! Zie deze kaart.)

Aanmelding: via e-mail naar europawerkgroep@groenlinks.nl.

[Foto door Fairphone. CC BY-NC 2.0]