4 minuten

Column: Schoonheidsspecialist

Tevreden lag ik in een witte badjas op de schoonheidsspecialistenstoel. Met mijn ogen dicht luisterde ik naar rustgevende new age muziek. Op aanraden van de damesbladen zou ik mezelf eens flink verwennen.

‘Goedemiddag!’
Ik deed mijn ogen open en keek ik in het gezicht van de schoonheidsspecialiste, een wat oudere, zwaar opgemaakte dame. Het type dat in de Bijenkorf achter de parfumstandjes staat en waar mijn vader altijd zo bang voor is.
Ze greep naar een felle lamp, zo één die de tandarts ook heeft en scheen hem in mijn gezicht. Met haar hand streek ze over mijn wang. ‘We reinigen eerst je huid met de allerbeste producten. Daarna beginnen we met de dieptereiniging. Je wenkbrauwen moeten ook nodig worden bijgewerkt, zie ik.’ Ze kneep haar ogen tot spleetjes. ‘Waarmee reinig je je huid nu?’
‘Reinigingsmelk van Clarence.’
‘En verder?’
‘Dagcrème van Nivea.’
‘Twéé verschillende producten?’ vroeg ze geschokt. Ze fronste haar getekende wenkbrauwen. ‘Als je twee verschillende producten gebruikt, kun je net zo goed níets gebruiken. Dan ondersteunen ze elkaar niet.’
‘Oh,’ zei ik verbluft. ‘Dat wist ik niet.’
Ze schudde meewarig haar hoofd. ‘Clarence. Dure crème, maar niet erg effectief.’ Haar ogen gleden weer over mijn gezicht. ‘Je reinigt zeker maar 1 keer per dag?’ Nu haalde ze er een spiegel bij die ze bij mijn gezicht hield en die, legde ze me uit, voor haar als een soort vergrootglas werkte. ‘Ik zie nu elke porie,’ zei ze voldaan.
Ongemakkelijk verschoof ik in mijn stoel.
‘Je huid is vreselijk verontreinigd. Maar daar gaan we wat aan doen!’ Ze pakte een groen flesje. ‘Dit is het beste dat er is. Hier heb je wat aan. Voordat je weggaat, zal ik je onze producten laten zien.’ Ze begon me in te smeren met crème. Daarna liet ze me alleen achter om mijn masker in te laten werken.
Ik staarde naar het plafond en dacht aan mijn verontreinigde huid, totdat een jong meisje de kamer in kwam.
‘Goedemiddag!’ Met een doekje veegde ze mijn masker af. ‘Ik ben Janneke. Nog heel even je gezicht stomen,’ zei ze, terwijl ze met getuite lippen mijn gezicht bestudeerde. Ze haalde een apparaatje tevoorschijn waar stoom uitkwam. ‘Daarna kunnen we aan de dieptereiniging beginnen.’
Bij dieptereiniging dacht ik aan een sterke crème of een soort superzeep, maar het meisje begon mee-eters uit te knijpen, gewoon met haar handen. ‘Laat maar weten als het pijn doet,’ zei ze.
‘Auw!’ zei ik geschrokken.
‘Sorry,’ zei het meisje, maar ze ging gewoon door.
‘Heb je de behandeling De Luxe?’ vroeg ze, terwijl ze geconcentreerd naar mijn gezicht keek en door bleef knijpen. ‘Nee,’ antwoordde ik met een van pijn vertrokken gezicht, ‘de standaardbehandeling. Van een uur.’
‘Oh, maar dan haal ik het nóóit om al je mee-eters weg te krijgen!’ Het meisje ging rechtop zitten en liet haar armen hangen. ‘Daar moet je écht een andere keer voor terugkomen!’

‘Mijn huid is vreselijk verontreinigd,’ vertelde ik die avond aan twee vriendinnen die langs waren gekomen. Ik liet ze de producten zien die ik die middag bij de schoonheidsspecialiste had gekocht.
Geïnteresseerd keken ze naar de groene flesjes, het potje en het tubetje.
‘Dit ken ik niet,’ zei vriendin 1, terwijl ze één van de flesjes oppakte. ‘Ik heb iets anders. Mijn schoonheidsspecialiste heeft me iets gegeven om mijn huid sterker te maken. Ik schijn een heel dunne huid te hebben. “Je huid ziet er wel goed uit,” zei ze, “maar als je niet nú ingrijpt, heb je over 10 jaar een gezicht vol coupereuse.” Mijn hele gezicht vol rode adertjes!’ Ze rilde bij het idee.
‘Ik vraag me af wat voor huid ik heb,’ vroeg vriendin 2 een beetje ongerust. ‘Misschien heb ik ook wel een dunne huid. Had jij geen dunne huid?’
Ik schudde van nee. ‘Volgens mij alleen een vieze. Wat voor crème gebruik je dan?’
‘Reinigingsgel van Nivea en nachtcrème van Yves Rocher.’
‘Nooit doen!’ zei ik. ‘Twéé verschillende merken kun je niet door elkaar gebruiken.’
‘Hoezo niet?’ vroeg vriendin 2 verbaasd.
‘Dan ondersteunen ze elkaar niet,’ zei ik. ‘Dan werken ze tegen elkaar in.’
Het was even stil. We keken naar het rijtje groene producten. Mijn totaalpakket. Ik vroeg me af hoe reinigingsgel en nachtcrème van twee verschillende merken tegen elkaar in zouden werken.
‘Met huideigen Q10 energiecomplex,’ stond er op alle groene producten geschreven, en ik vroeg me af wat huideigen Q10 energiecomplex was. De week daarop had ik een vervolgafspraak voor mijn dieptereiniging, dan zou ik het vragen.

Gerelateerde artikelen