2 minuten

De donkere kanten van de Nederlandse arbeidsmarkt

Recensie: Uitgebuit. Het verhaal van de Nederlandse werkvloer

Nergens in Europa is het aandeel flexwerkers de afgelopen jaren zo hard gestegen als in Nederland: drie miljoen werknemers werken tegenwoordig als flexwerkers, oftewel 30 procent van alle werkenden in Nederland. Een ontwikkeling waardoor een groeiend deel van de bevolking niet op financiële of baanzekerheid kan rekenen. In Uitgebuit onthullen journalisten van onderzoeksplatform Investico een aantal grove misstanden aan de onderkant van de Nederlandse arbeidsmarkt.

Naast ‘gewoon’ flexwerk beschrijven ze ook de wereld ‘onder’ deze onderkant: die van de illegale, ongedocumenteerde arbeid. Het beeld dat de onderzoekers in iets meer dan tweehonderd pagina’s schetsen is niet mild. In Nederland wordt het aantal illegale arbeiders in de tienduizenden geschat: vooral in de bouw, agrarische sector en de schoonmaakbranche tiert illegale arbeid welig.

Het toezicht van de overheid blijkt ernstig tekort te schieten: in 2014 en 2015 schatten de VN het aantal gevallen van uitbuiting op zo’n 1700, terwijl er slechts 324 werden geregistreerd.

Waar het flexwerk betreft is er een race to the bottom aan de gang. Kunstige constructies die de randen en mazen van de wet opzoeken lijken de norm te zijn geworden onder bedrijven en uitzendbureaus, in pogingen de kosten van arbeid zo laag mogelijk te houden.

Zo is een veelgebruikte truc van uitzendbureaus het verplicht ‘op vakantie’ sturen van de werknemers. Zij gaan dan enkele maanden de WW in, waardoor de plicht van het uitzendbureau om een vast contract aan te bieden vervalt en loonsverhogingen niet uitgekeerd hoeven te worden. Bij terugkeer gaan de werknemers gewoon weer op dezelfde plek aan het werk, zonder loonsverhoging of vast contract.

Uitgebuit werpt een onthullend licht op de schaduwzijde van de Nederlandse arbeidsmarkt en laat de noodzaak zien van stevig ingrijpen door de overheid, om kwetsbare mensen op een steeds flexibelere arbeidsmarkt te beschermen.

Uitgebuit. Het verhaal van de Nederlandse werkvloer
Emiel Woutersen, Atlas Contact 2019
 

Deze boeksignalering staat in het winternummer van tijdschrift de Helling. Altijd de nieuwste artikelen lezen? Sluit een abonnement af.

Gerelateerde artikelen