2 minuten

Links momentum

Redactioneel

Als het oversteken van een kruispunt dat bedekt is met skateboards, wankelend en voorzichtig; zo verbeeldt het kunstenaarsduo Barking Dogs United achterop deze Helling het risico van onzekere tijden. Elk moment kun je een lelijke uitglijder maken, verkeerd terecht komen en erger nog: wanneer je alleen bezig bent je evenwicht te bewaren in het hier en nu, kon je wel eens uit het oog verliezen waarheen je op weg bent. Stuk voor stuk gevaren die linkse partijen in Nederland moeten herkennen.

De wereld is veranderd, maar is links nog flexibel genoeg om daarmee om te gaan? Maakt ze de juiste keuzes om uit te komen waar ze wil, en zelfs: weet links nog waar ze heen wil?

We zijn met zijn allen veel rijker geworden, maar hoe verdelen, beheren en waarderen we de welvaart? Vroeger was verheffing en emancipatie het kernwoord van links, nu groeit de afstand tussen bevolkingsgroepen. Vroeger trok onze planeet zich weinig van ons aan, nu hopen we dat wij ons soms wat meer van onze planeet aantrekken. Vroeger zaten de regering en haar controleurs in Den Haag, nu zijn bestuur en controle uitgesmeerd over allerlei plekken en nog internationaal ook. Vroeger hadden we zuilen, nu een gemêleerde samenleving van (vermeende) individualisten. Weet links in dit veranderde land de weg nog? Kan het nog overweg met vrijheid, gelijkheid, solidariteit?

Er is een links momentum, gecreëerd door de economische crisis, de kritiek op de financiële heren, de nieuwe aandacht voor groeiende ongelijkheid en de noodzaak tot vergroening van economie en samenleving. Maar rechts controleert het debat en het lijkt links Nederland niet te lukken dit momentum te grijpen en om te zetten in politieke macht, zoals dat op dit moment wel in Griekenland en wellicht binnenkort ook in Spanje gebeurt.

Is het de taal van links, ligt het aan de linkse agenda, de partijorganisatie of aan de mensen die het woord voeren? Een eenduidige verklaring is er niet. Toch vonden de Helling en S&D, het blad van de Wiardi Beckmanstichting, dit alles genoeg reden om gezamenlijk een aantal mensen de vraag te stellen ‘waar zou links tegenwoordig eigenlijk over moeten gaan’, en in april rondom de uitkomsten samen een debat te organiseren. Hopelijk haken daarbij ook anderen nog aan.

Het ziet er naar uit dat de onzekere tijden in politiek en economisch opzicht nog niet voorbij zijn. Des te meer reden om na te denken over een linkse agenda, een linkse strategie en een linkse beweging.

Gerelateerde artikelen