1 minuut

Redactioneel: Strategie

De winter is vroeg ingevallen dit jaar. Het is koud in Nederland. Een onbarmhartig snijdende wind waait door het land. Linkse samenwerking is dus hard nodig om de kou te verdrijven.

De Wereldraad van Kerken – een orgaan dat nog meer dan politieke partijen vertrouwd is met elkaar bevechtende leden en stromingen – aanvaardde in de strijd tegen apartheid en racisme ‘multiple strategies’, waarmee zowel de diversiteit van het verschijnsel als van de mensen die ermee in aanraking komen werd erkend. Datzelfde zou links moeten doen als het gaat om populisme, in plaats van elkaar te kritiseren, zoals de top van GroenLinks onlangs met Mohamed Rabbae deed, die deel uit maakt van de groep die Wilders heeft aangeklaagd. Temeer omdat Rabbae een belangrijke bondgenoot is als het gaat om het thema godsdienstvrijheid en islam.

Godsdienstvrijheid is één van de cruciale onderwerpen in deze kabinetsperiode, omdat die door de PVV bedreigd wordt met de ontkenning dat de islam een godsdienst is. U treft er verschillende bijdragen over aan – ook buiten het themadeel. In zekere zin hangt alles met alles samen in dit nummer, omdat alle artikelen op de een of andere manier verwijzen naar godsdienst, emancipatie en/of populisme.

Zo levert deze Helling leesstof die u hopelijk verwarmt en die het politieke vuur en de hoop op verandering aanwakkert.

Gerelateerde artikelen