2 minuten

Redactioneel: Tien jaar

Tien jaar geleden maakte ik mijn eerste Helling als hoofdredacteur. Het was een themanummer geheel gewijd aan ‘de multiculturele samenleving’; geen sprookjes maar verhalen over inburgering, achterstanden en allochtone jongens die niet willen deugen. Daarna volgden nummers over fatsoen en normen en waarden, over democratie, migratie, de verdeling van werk en zorg, het strafrecht en het verlangen naar wraak, etc.

Dat was allemaal nog in de jaren negentig, maar deze thema’s zijn onverminderd actueel. Toch is er een groot verschil met tien jaar geleden en dat is het gevoel van urgentie. In de tweede helft van de jaren negentig was het debat plichtmatig, alsof er niets op het spel stond, en er waren nauwelijks deelnemers. Dat leidde in 2000 tot een themanummer van de Helling met de titel ‘Links in tijden van overvloed’ met als bijna wanhopige vragen: waar moet het debat nog over gaan? Wat moet voor links het grote doel zijn? Een jaar later was alles veranderd. Sindsdien leeft politiek als zelden te voren. Er staat nu wél iets op het spel: de toekomst van Nederland en van de hele wereld zelfs, en daardoor je eigen toekomst, die van je buurt, je stad, je werk – dat is het gevoel dat leeft. We voeren discussies op leven en dood, soms letterlijk, over de inhoud van ‘het goede leven’.

Dit is een prachtige tijd om een blad te maken. En niet alleen omdat de urgentie is veranderd, maar ook omdat het politieke klimaat is gewijzigd. Progressiviteit is niet langer op alle gebied de norm. Zie de veranderde opvattingen over moraliseren, over straffen, tolerantie, de plaats van religie, etc. Het gevolg is dat links (en ook rechts trouwens) zich opnieuw aan het uitvinden is. De Helling probeert hier een bijdrage aan te leveren, door ideeën en kritieken aan te dragen uit binnen- en buitenland. Ook in dit nummer vindt u daar voorbeelden van, met onder andere een terugblik op de verkiezingen en een tweeluik over ‘geluk’. Op zoek naar een nieuw verhaal dat de somberheid over toekomst kan verdrijven.

Na tien jaar vertrek ik als hoofdredacteur, maar ik zou zeggen: blijf de Helling lezen, u kunt niet zonder.

Gerelateerde artikelen