2 minuten

Skydiver in vrije val

Recensie: Hoe gaan we dit uitleggen?

Zo snel als lava stroomt. Zo zou je het natuurlijke tempo van klimaatverandering kunnen omschrijven. Vanaf de laatste ijstijd nam in ruim 7.000 jaar de CO2-concentratie in de lucht toe van 190 naar ruim 260 deeltjes per miljoen (ppm, parts per million). Dit is een stijging van ongeveer 0,01 ppm per jaar. Hoe anders verloopt de huidige, door mensen veroorzaakte toename van broeikasgassen. Sinds de industriële revolutie steeg in 270 jaar de CO2-concentratie van 280 tot 410 ppm, oftewel zo’n 0,5 ppm per jaar. Dit is vijftig keer sneller dan tijdens de vorige klimaatverandering. “Als langzaam stromende lava het tempo van de natuur is”, schijft journalist Jelmer Mommers in zijn boek Hoe gaan we dit uitleggen, “dan zijn wij een skydiver in vrije val.” Immers, een skydiver valt 50 keer sneller dan lava stroomt.

Het zijn dit soort pakkende vergelijkingen waarmee Mommers, journalist bij De Correspondent, de soms niet te bevatten omvang van de klimaatcrisis bijna tastbaar maakt. Wie een handzaam en toegankelijk boek over klimaatverandering zoekt, is hier aan het goede adres. Mommers is uitstekend ingevoerd en hij schrijft helder. De inktzwarte feiten maken hem niet defaitistisch. Sterker, Mommers is hoopvol over “de wereldwijde beweging van burgers die vechten voor een leefbare toekomst”. Denk aan de Urgenda-zaak en de divestment-beweging (dumpen van fossiele aandelen). Grote vraag is of deze positieve ontwikkelingen onze skydive voldoende afremmen - hij wist mij niet helemaal te overtuigen. Maar Mommers heeft hij gelijk als hij schrijft: “Hoe erg het wordt, dat bepalen we zelf.”

‘Hoe gaan we dit uitleggen. Onze toekomst op een steeds warmere aarde’
Jelmer Mommers, De Correspondent, 2019

Dit artikel staat in het herfstnummer van tijdschrift de Helling. Altijd de nieuwste artikelen lezen? Sluit een abonnement af.

Gerelateerde artikelen