2 minuten

A Heart for Europe

Het Europese beschavingsideaal staat voor de oneindige zoektocht naar een meer vredelievende, zachtaardige, ontspannen, minder gevaarlijke maatschappij: een maatschappij waarin mensen niet langer bang zijn voor elkaar, voor hun instituties, of voor zichzelf. 

Maar op dit moment bevindt Europa zich midden in een ‘perfect storm’ van populistisch nationalisme, Russisch revanchisme, neoliberale financiële ellende, religieus geïnspireerd terrorisme en vluchtelingenchaos. Die op elkaar gestapelde uitdagingen maken het urgent om onze Europese idealen van vrede, vrijheid, democratie, duurzaamheid en het goede leven opnieuw uit te vinden. In dit boek doet Dick Pels een dappere poging om de oorspronkelijke passie van het Europese project nieuw leven in te blazen. Het idee van een beschaafd Europees patriottisme moet worden gered van de angstpolitiek die wordt bedreven door rechtse én linkse nationalisten.    

Het complete boek is hier te downloaden. 

Inhoud:

1 Europe’s Embattled Soul

2 The Conquest of Social Fear

3 The Nationalist International

4 European Freedom

5 European Democracy

6 The European Good Life

7 The Language of Europe

8 Europatriotism

Bibliography

Index

Dick Pels is socioloog en freelance publicist. In vorige levens was hij Professor of Sociology & Communications aan Brunel University, Londen, voorzitter van de links-liberale denktank Waterland en (van 2010 to 2013) directeur van Bureau de Helling. Zie www.dickpels.nl

 

"A Heart for Europe is one of those rare books that helps you see Europe in a new way. It is compelling, authoritative and highly perceptive." 

                Molly Scott Cato, Member of the European Parliament for the Green Party of England and Wales

 

"Dit essay komt als een verademing in deze tijden van nationalistisch en populistisch euroscepticisme. Een aanrader."

                Dirk Verhofstadt, denktank Liberales 

 

Gerelateerde artikelen