2 minuten

Arbeidsmigratie in Nederland: kan het rechtvaardiger?

Wetenschappelijk Bureau GroenLinks doet onderzoek

Arbeidsmigranten spelen een cruciale rol in de Nederlandse economie. Ze zorgen ervoor dat fruit en groente worden geoogst, dat de schappen in de supermarkten zijn gevuld, dat pakketjes aan huis worden bezorgd en dat onze kantoren worden schoongemaakt. De corona-crisis maakt maar weer eens duidelijk dat het hier gaat om cruciale beroepen.

Expats zijn welkom

In Nederland werken al honderdduizenden arbeidsmigranten uit andere EU-landen. Toch is er behoefte aan meer personeel. Buiten de Europese Unie zijn meer dan genoeg mensen die maar al te graag in Nederland komen werken. Toch biedt het huidige arbeidsmigratiebeleid vooral kansen voor hoogopgeleide ‘expats’. Dit is niet alleen onlogisch – er is juist ook vraag naar mensen voor beroepen met lage instroomeisen (heftruckchauffeurs, schoonmakers etc.) – maar ook onrechtvaardig: mensen met een hoog inkomen kunnen nu makkelijk en op een veilige manier naar Nederland komen, terwijl mensen met lager betaalde banen via gevaarlijke smokkelroutes naar Europa proberen te komen. Kan dit rechtvaardiger? En zo ja, hoe dan? Deze vragen staan centraal in ons onderzoek naar arbeidsmigratie.

Mythes en feiten

In ons onderzoek bekijken we de argumenten vóór en tegen meer arbeidsmigratie. Helpt arbeidsmigratie personeelstekorten op te lossen? Draagt gereguleerde arbeidsmigratie bij aan het verminderen van mensensmokkel? Of verdringen arbeidsmigranten Nederlandse werknemers? En leidt arbeidsmigratie tot uitbuiting en oneerlijke concurrentie? Gaat het hier om mythes of feiten? Ook kijken we naar mogelijke lessen uit andere landen. Moeten we, zoals veel politici ons doen geloven, overstappen op een Canadees puntensysteem?

Meer lezen?

Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp en wil je meer lezen? In januari van dit jaar publiceerden wij voor de GroenLinks gesprekken deze startnotitie over arbeidsmigratie. Wil je op de hoogte blijven van het project? De conclusies van het project delen we later dit jaar onder andere in onze nieuwsbrief en op deze website. In het zomernummer van tijdschrift de Helling 2020 staat een dossier over arbeidsmigratie. Word abonnee met korting. Voor contact met de projectleider, mail Sarah Hardus.

Gerelateerde artikelen