2 minuten

Nieuwe Helling verschenen

De nieuwe editie van de Helling staat online. U kunt nu alle lezingen en debatten van de speciale live editie op onze site bekijken, beluisteren en nalezen. 

In het najaar ven 1986, ruim 25 jaar geleden, verscheen het eerste nummer van de Helling. Drie jaar voordag GroenLinks werd opgericht, fuseerden de bladen van de wetenschappelijke bureaus van CPN, PPR en PSP en gaven zichzelf de opdracht het oude gedachtegoed 'op de helling' plaatsen. 

Nu GroenLinks zijn politieke positie opnieuw moet bepalen, is deze opdracht actueler dan ooit. Het debat over de door politici graag gebruikte term ‘eigen verantwoordelijkheid’ stelt een aantal hedendaagse linkse en groene dilemma’s op scherp. De kernvraag vandaag: hoort de ‘eigen verantwoordelijkheid’ van burgers thuis in een rechtse traditie waarbij ieder, zeker in crisistijden, op zichzelf is aangewezen, of is ze deel van de linkse traditie van emancipatie en zelfbeheer?

Op zaterdag, 9 februari vierde de Helling zijn 25-jarig jubileum met een live editie in cultuurhuis Stefanus in Utrecht. Het debat over de betekenis van eigen verantwoordelijkheid, dat in de laatste editie van de Helling begon, werd tijdens deze conferentie voortgezet.

's Ochtends hield de Belgische hoogleraar psychoanalyse Paul Verhaeghe een inleiding onder de titel ‘responsabilisering of disciplinering?’ Verhaeghe werd bekend door zijn boek Identiteit, waarin hij beschrijft hoe het neoliberalisme onze identiteit aantast. Ook tv presentatrice Naeeda Aurungzeb gaf haar visie op eigen verantwoordelijkheid.  's Middags werd er gedebatteerd met bijna alle Tweede Kamerleden van GroenLinks, een enkele PvdA'er en specialisten op het terrein van arbeidsmarkt, zorg en duurzaamheid. 

Deze speciale live editie is nu digitaal beschikbaar. U kunt alle lezingen en debatten van deze dag bekijken, beluisteren en nog eens nalezen op onze site. 

 

Gerelateerde artikelen