1 minuut

Podcast Groene gasten #1: Hoe vergroenen we de zware industrie?

Heleen de Coninck en Marjan Minnesma

De eerste aflevering van onze zeswekelijkse podcast Groene gasten. Hierin voeren Suzanne van den Eynden en Evert Nieuwenhuis gesprekken met denkers en doeners die de wereld eerlijker en duurzamer maken. Deze aflevering: Heleen de Coninck en Marjan Minnesma: Hoe vergroenen we de zware industrie?


Praat mee door een reactie achter te laten of laat ons weten wat je van de podcast vindt.

Reacties

Pol Knops

Inspirerende podcast.
En goede timing. Ik maak producten met CO2, waarbij de CO2 definitief gebonden wordt.
O.a. bij papierproductie.
Dus tijd om dit groter te gaan toepassen.

Pol Knops

Rien Vermeer

Beste Susanne en Evert,
Super om naar twee bevlogen mensen te luisteren die aan de hand van jullie vragen en opmerkingen luisteraars kunnen inspireren. Ik zou zeggen, fundraise alvast iedere maandagavond wat tv-tijd om iedere Nederlander hun boodschap te laten weten. Succes met jullie volgende podcast met Rutger Hoekstra. Tip: bevraag hem of hij ook op gemeentelijk nivo een instrument heeft om voor- en achteruitgang te meten, te beoordelen. groet Rien Vermeer

Ella van Dongen

Prettige manier om van een onderwerp meer te horen.

Fuusje de Graaff

Inspirerend verhaal!

Arno Schoondorp

Elkaar verhalen vertellen, zonder te weten hoe de gestelde doelen gehaald worden. Of zelfs aan te geven of deze doelen wel gehaald kunnen worden of een haalbaarheidsonderzoek ter starten, arbeid voor technici, niet van wetenschappers aangezien zij zich bezig houden met modellen en er niet in slagen in deze modellen met enige exactheid de toekomst kunnen voorspellen..
En bij een haalbaarheidsoderzoek, gevraagd en uitgevoerd door technici, zal blijken dat reeds bij specificatie van het project onoverkomelijke problemen aan de orde zijn. Vergeten wordt dat natuurwetten hen duidelijk maken dat een perpetuum mobile net mogelijk is. Zeker als gedacht wordt en voortgegaan wordt met vervanging van energieopwekking door verbranding in opwekking van electriciteit (energietransitie), omdat wij onze welvaart willen behouden. Een welvaart die in wezen geheel is gebaseerd op energieconsumptie. Want de mens, zijn machines en alle processen die gebruikt worden om die welvaart in stand te houden, zijn gebaseerd verandering en beweging van materie. Maar deze verandering en beweging (van mens en machines) is gebasserd op beschikbaarheid van energie en deze aanwenden in processen (van beweging - fysica en verandering - chemie).
Als er sprake is van een crisis, in mijn ogen een ongewenste toestand, wil dan het probleem en de oplossing specificeren. Op dit moment is er alleen sprake om de hete brei heendraaien, cenken dat er economische circulariteit mogelijk is.

Han Snijders

Hoe wil je de zware industrie vergroenen, als die tegen de grenzen van materiaaluitputting aanloopt, en van die metaalbestanddelen volledig afhankelijk is. Dit heeft tevens repercussies op de 'groene' energievoorziening, die niet meer gebaseerd is op fossiele grondstoffen maar juist op die uitputtelijke metaalbestanddelen in zonnecellen, windturbines etc..Buiten alle andere energievraag is het tevens de energie waarop de zware industrie moet draaien!
De tijd om eens fundamenteel te gaan anticiperen lijkt aangebroken.

Reactie toevoegen

Gerelateerde artikelen