3 mins

Beste Mark...

Twintig jaar en 27 dagen

Het is nu twintig jaar geleden dat ik in de Tweede Kamer kwam. Twintig jaar en 27 dagen om precies te zijn. Ik ben er even tussenuit geweest. Dat wel. Een jaartje of achttien. In de tussentijd is er veel veranderd. Mijn kinderen kunnen zich er niets bij voorstellen, maar twintig jaar geleden deden we ons werk zonder mobieltje, internet en email. Je was niet altijd bereikbaar. Nieuws las je in de krant. Kabinetsstukken, signalen van mensen en zo nu en dan een scheldkanonnade kwamen per post.

Vergeten hervorming

Wat er ook veranderd is: de verhouding met het kabinet. Het was toen ondenkbaar dat ministers de gangen van het Tweede Kamergebouw rondstruinden op zoek naar steun voor hun plannen. Inmiddels is het aan de orde van de dag. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de constructiefout van dit kabinet. Rutte en Samsom waren even vergeten dat voor een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal, zoals de Koningin dat altijd zo mooi zei als ze de opdracht gaf tot het formeren van een kabinet, betekent dat je ook een meerderheid in de Eerste Kamer nodig hebt. Wij gaan die gesprekken niet uit de weg. Maar ik wil het niet alleen hebben over de plannen van het kabinet. Zij vergeten namelijk een hervorming: die op het gebied van duurzaamheid. En laat ik dat nou net nogal belangrijk vinden. 

Duurzaamheidsdeal

Dus mailde ik afgelopen weekend een Duurzaamheidsdeal naar de minister-president en de minister van Financiën. Van de week stuurde ik het pakket ook nog met de post. Beetje ouderwets misschien, maar voor officiële stukken hoort dat er bij vind ik. Dit is wat ik hem schreef: 

Beste Mark, 

Graag bied ik je hierbij ook nog officieel de duurzaamheidsdeal aan die ik in het afgelopen weekend namens mijn fractie presenteerde. 

Het stuk is geschreven vanuit de gedachte dat er naast het sociaal akkoord en de akkoorden over zorg en wonen, een urgente noodzaak bestaat afspraken te maken over de transitie naar een duurzaam Nederland. Ons land heeft op dat gebied ten opzichte van andere landen een grote achterstand opgelopen. We missen daardoor kansen om het milieu schoner en onze economie gezonder te maken.

Ik pleit ervoor dat de overheid op het terrein van de fiscale vergroening meer ambitie toont. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het levert ook banen op. Ik doe voorstellen die ons minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen en die besparingen opleveren omdat we zuiniger met energie omspringen. En ik stel voor meer in openbaar vervoer te investeren en niet in nieuw asfalt. Zo houden we de mobiliteit in stand en bieden we de burger een alternatief voor de auto. 

Zoals je weet is ook GroenLinks regelmatig met bewindslieden uit het kabinet in gesprek over uitvoering en uitvoerbaarheid van delen van het regeerakkoord. We zetten die gesprekken over onderwijs en kinderopvang graag voort, maar zien duurzaamheid daarbij wel als derde cruciaal onderwerp van deze positieve agenda. Deze hervorming heeft voor ons de hoogste prioriteit. Ik reken er daarom ook op dat je bereid bent om met mijn partij en anderen, binnen en buiten de coalitie, te spreken over duurzaamheid. 

Ik kijk uit naar je reactie. Kun je volgende week iets laten horen? 

Met vriendelijke groet,
Bram 

Ben je ook nieuwsgierig naar de Duurzaamheidsdeal? Die vind je hier.

De blogs van Bram van Ojik verschijnen tot de zomer iedere week op The Post Online.

Reacties

niels bosman

Ik ben vooral benieuwd in welke mate het kabinet deze deal oppakt en niet naast zich neerlegt omdat er al een sociaal akkoord is en omdat het kabinet een nationaal energie akkoord gaat presenteren in juli.

Uiteraard ben ik van mening dat een duurzaamheidsdeal nodig is, maar ik ben bang dat het kabinet deze deal naast zich neer gaat leggen en verwijzen naar het Nationaal Energie Akkoord als het gaat om verduurzaming.

Dit kabinet streeft namelijk naar algemeen draagkracht van alle betrokken partijen en dat mondt uit in een Nationaal Energie Akkoord en niet in een radicaal duurzaamheidsdeal, zoals Jan Rotmans en GL dit voor zich ziet.

Een duurzaamheidsdeal vraagt nl om radicaliteit waarbij je niet alle partijen tevreden kan stellen. En conservatief Nederland lijkt daar nog niet klaar voor te zijn. Hoe goed de deal ook is voor Nederland.

Alex van Dierendonck

De strategie van dit kabinet is duidelijk; ‘akkoorden’ sluiten om de aandacht af te leiden van de ontbrekende meerderheid in de eerste kamer. De akkoorden moeten andere politieke partijen week maken om toch maar mee te doen, en enkele puntjes binnen te slepen, zodat de onvermijdelijke val van het kabinet nog eventjes wordt uitgesteld. Deze ‘deals’ worden vervolgens door het electoraat van de ‘meedoeners’ afgestraft zodat deze strategie een dubbele werking heeft. De akkoorden zelf hebben echter maar een houdbaarheidsdatum van twee dagen, en ook al vóór deze datum beginnen ze al vies te ruiken omdat de democratische legitimiteit geregeld ontbreekt. Zie ook: www.bureaudehelling.nl/artikel/energieakkoord-waar-is-de-burger
Dan nu het ‘energieakkoord’. Hoe waarschijnlijk is het dat een energietransitie die bepalend is voor de complete volgende generatie, en die hoogstwaarschijnlijk bepalend is voor onze economie en welvaart van de komende decennia, tot stand zal komen door bovenstaande strategie?
Ik wil graag de enormiteit van onze opdracht voor 2050 nog eens in herinnering brengen. 95% energiegebruik reductie voor alle gebouwen; 40% energiereductie in de industrie; 95% energiereductie in de transportsector (EU, Energy Roadmap 2050). $37.000.000.000.000 Investeringen volgens IEA, World Energy Outlook 2012. Voor Nederland een investering van 521 Miljard; dat wil zeggen 15 Miljard per jaar tot 2050.
Het uitgelekte energieakkoord en zelfs GroenLinks eigen ‘duurzaamheidsdeal’ reflecteren nog niet de schaalgrootte en lange termijnvisie die nodig is. In de duurzaamheidsdeal gaat het om 5.7 miljard tot en met 2017. Het energieakkoord lijkt zich op 2023 te richten in plaats van 2050 met als risico dat halve oplossingen daarna weer aangepast moeten worden.
Laten we bij GroenLinks de tijd nemen om een goed doortimmerd plan te maken van en voor de burgers van Nederland voor 2050. Burgers die overigens op veel plekken in Nederland al zelf zijn begonnen.

Reactie toevoegen