1 min

Kort: De crises van het kapitalisme

In een animatie onderzoekt de eloquente hoogleraar David Harvey de huidige crises van het kapitalisme. Hoe kunnen we wél een rechtvaardig, menselijk en verantwoord systeem bedenken?

David Harvey is sociaal-geograaf en bijzonder hoogleraar aan de City University in New York (CUNY). Zowel binnen als buiten de academische wereld heeft hij de afgelopen decennia een grote schare volgers opgebouwd met boeken als Seventeen Contradictions and the End of Capitalism, Rebel Cities, en A Companion to Marx's Capital. In samenwerking met de RSA heeft hij dit geanimeerde mini-college gemaakt.

https://www.thersa.org/discover/videos/rsa-animate/2010/06/rsa-animate---crisis-of-capitalism/

Reacties

John van Paassen

Leuk filmpje met allerlei verklaringen voor een volstrekt normaal fenomeen. Een beetje kinderachtig en onbenullig maar wel grappig gemaakt. Wat omschreven wordt als crisis is niets meer en minder dan een normale en onvermijdelijke correctie. Er is geen weldenkend mens te vinden die een centraal geleid systeem zou willen. Dat is pas echt een recept voor drama, chaos en ellende. Naarmate je het intreden van de correctie langer wil rekken komt die nog harder in je gezicht terug. Net als een elastiek dat opgerekt wordt. Hoe verder je oprekt hoe harder die terugslaat.
John van Paassen

Anoniem

Volstrekt normaal lijkt me een financiële crisis niet.
Het lijkt me ook niet volstrekt normaal dat in 2008 het systeem op het punt stond de wereldbevolking terug naar het stenen tijdperk te sturen; lees 'Het kan niet waar zijn'.

De voorgaande reactie laat echter wel duidelijk zien hoe sterk het idee van 'normaliteit' bij gewone mensen is ingeprent.

Overigens, pleit Harvey niet voor een centraal geleid systeem, wat daar ook onder verstaan mag worden.

Reactie toevoegen