2 minuten

Opgewekt

Het zelf opwekken van energie, is het de duurzame toekomst van onze energievoorziening? 

Groene stroom is hot – miljoenen huishoudens in Nederland gebruiken deze duurzame energie en vrijwel elke stroomaanbieder pronkt met de mogelijkheid om je elektriciteit op een verantwoorde manier te laten opwekken. Maar er gloort iets nieuws aan de horizon: steeds meer mensen gaan, al dan niet in samenwerking met elektriciteitsbedrijven, over tot het opwekken van hun eigen stroom.

Lokale initiatieven

HIER, de landelijke klimaatcampagne die werd opgezet door zo'n dertig maatschappelijke organisaties, lanceerde kort geleden HierOpgewekt.nl, een website over kleinschalige duurzame initiatieven. Op de site staan 100 voorbeelden van burgers die zelf hun stroom opwekken. In elke provincie van Nederland blijken kleine federaties te zitten die de energievoorziening proberen te verduurzamen. Een interessant voorbeeld is bijvoorbeeld de Energiefabriek in Olburgen (Gelderland), die energie haalt uit het afvalwater van de plaatselijke burgers.

Naast alle initiatieven op de site is er meer, volgens HierOpgewekt. In totaal zouden er zo'n 280 initiateven zijn door heel Nederland. Ook andere sites, zoals Energie Vergelijk, bieden overzichten.

Do It Yourself

Naast kleinschalige energiebedrijven, zoals de Olburgse Energiefabriek, staan er op HierOpgewekt veel samenwerkingsverbanden tussen burgers die hun energie zelf willen opwekken. Voor Jan Modaal is windenergie natuurlijk onmogelijk, maar het aantal huishoudens in Nederland met zonnepanelen op het dak stijgt: door een sterke prijsdaling voor zonnepanelen – in 2011 daalden de prijzen van zonnepanelen met maar liefst 40%, meldt Zonline – wordt dit steeds rendabeler. Do It Yourself, zoals het zelf opwekken van stroom wordt genoemd, lijkt flink in opmars.

Het zelf opwekken van stroom, geheel zonder de grootschalige energiebedrijven heeft iets idyllisch. Ik zie een klein, zelfvoorzienend huisje op een berg voor me, met daarin een gelukkige familie. Zou dit de meest duurzame toekomst zijn in de energievoorziening? Het lijkt er wel op. De komende tijd zal er moeten worden nagedacht hoe we dit proces naar kleinschaligheid zoveel mogelijk kunnen stimuleren. De ruim 280 initiatieven van HierOpgewekt.nl bieden in ieder geval hoop! 

Dank aan Krispijn Beek, die op zijn blog al een overzicht gaf van lokale duurzame initiatieven.

Reacties

Krispijn Beek

Beste Willem,

Dank voor je verwijzing naar mijn blog. Ik zit nog te sleutelen aan de precieze berekeningen, maar ik denk dat je opmerking dat wind niet haalbaar is voor Jan Modaal en zonnepanelen wel niet klopt. Grofweg ziet het er onder het huidige belastingsysteem als volgt uit:
Kostprijs/kWh:
windenergie via bv. De Windcentrale 21 Eurocent/kwh (inclusief energiebelasting) tegen investering van Euro 345 per 500 kWh/jaar
zonne-energie 8-14 Eurocent per kWh op eigen dak, tegen investering van Euro 1.000 voor ongeveer 600 kWh/jaar.
zonne-energie via de Nijmeegse zonnetuin: 18 Eurocent/kWh (en dat is dan hopend op het veranderen van de energiebelasting) bij investering van Euro 500 voor 200 kWh/jaar.

Voorlopige conclusie: wind is heel bereikbaar voor Jan Modaal met een bescheiden investeringsbudget.

Later deze week hoop ik een preciezere berekening op mijn blog te publiceren.

Mvg. Krispijn

Henk Daalder Du...

Hier opgewekt laat zien dat de verdeel en heers strategie uitstekend werkt. Zou houden we duurzame initiatieven klein. Is dat wat Hier opgewekt wil?
Kennelijk wel.

Willem vergeet dat er ook nog cooperaties zijn, daarin werken burgers samen aan bijvoorbeeld een gezamenlijk windpark. Zo kunnen ze duurzame stroom opwekken voor 2 tot 5 cent per kWh. Daarvoor moeten ze wel eenmalig investeren in het windpark, ca 500 tot 5000 EUR per gezin, afhankelijk hoeveel stroom je nodig hebt, incl je toekomstige elektrische auto. Een stukje windpark van 3000 EUR levert de stroom voor een standaard gezin, incl 20.000 km voor de EV.

Hiervoor moeten we wel schaalgrootte organiseren. Dat kan met een standaard aanbod voor burger windparken. Een aanpak die een keer wordt uitgezocht en onderhandeld, en waar iedere lokale club gebruik van kan maken.

GroenLinks heeft de condities geregeld in haar verkiezingsprogramma. Reserveer je aandeel in zo'n burger windpark op pakdewind (punt) nl

Reactie toevoegen