3 mins

Vakantiestress

Je kent het wel; je staat in de tram. Opeens kom je een oude bekende tegen. Met 'koetjes en kalfjes' probeer je om het feit dat je eigenlijk haar naam niet meer weet heen te draaien. 'Dus, ehm, ga je nog op vakantie deze zomer?' 

Vakantie. Wat is dat eigenlijk? Het is een woord dat bij iedereen tot de verbeelding spreekt. Velen voelen waarschijnlijk het zand al tussen hun tenen, en schieten vervolgens meteen in de stress over de 'gênante' vetrolletjes zichtbaar in de bikini. Sommige zullen verzuchten dat het gewoon familliegezeur is, verplaatst naar een warmere bestemming. En anderen zullen morrend toegeven dat ook zij moeite hebben om hun piepende telefoon met 29 nieuwe e-mails niet even te checken, ook op familievakantie in Zuid-Frankrijk. Tot zover ontspanning.

Maar zouden we niet gewoon op zo'n manier kunnen leven dat vakantie niet nodig is? Mijn antwoord is gemengd. Ik denk dat de manier dat de Nederlandse samenleving is ingericht vrij haastig is. Misschien zijn er inderdaad manieren om 'stress' (want dat heeft tegenwoordig iedereen) te verminderen (denk aan de Siësta in Spanje), maar dat helpt niet tegen de drang van mensen om op vakantie te gaan.

Veel mensen, inclusief mijzelf, zouden ook met verminderde stress nog steeds de vertrouwde omgeving (tijdelijk) willen verlaten. Natuurlijk vind ik het fijn dat ik op vakantie even kan focussen op iets anders dan school, school, school. Maar de (zomer)vakanties die op mij het meeste indruk maken zijn de vakanties waarin ik continu in aanraking kom met onbekende plekken, gewoonten, mensen etc. Uit je comfort-zone komen en nieuwe dingen proeven, ruiken en voelen. (Oh, en even geen regen. Ik heb een absolute regenfobie, en dat in Nederland, maar dat is 'off topic.')

Het even van de bekende omgeving en gewoontes bevrijd willen worden is een van de hoofdredenen waarom vakantie zo belangrijk is voor mensen. Ook al heb je niet veel stress (uhm, in een andere wereld ofzo), is het niet saai om steeds op de dezelfde plek te zijn? En hoeveel je ook van je familie houdt, en dol bent op je collega's (of niet), je wil nog steeds wel eens andere mensen ontmoeten en andere dingen zien, potverdorie.

Is vakantie noodzakelijk? Voor sommigen wel, over het algemeen niet. Voor mij is het belangrijk dat ik af en toe een weekend in mijn pyjama op de bank mijn favoriete films kijk, onder een dekentje en met warme chocomelk in de aanslag.

Maar soms moet ik juist uit mijn vertrouwde omgeving worden gehaald, om te worden uitgedaagd en soms prettige, en soms doodenge taferelen mee te maken. Gewoon omdat je dat als persoon aan het denken zet. Dan heb je weer iets om op te kauwen al die tijd dat je niet op vakantie bent

Reactie toevoegen