Terugblik techcursie PeelPioneers april 2019

PeelPioneers doet haar naam recht: als enige bedrijf ter wereld laten Sytze van Stempvoort en zijn compagnons Bas van Wieringen en Lindy Hensen zien dat sinaasappelschillen circulair te verwerken zijn. Pionieren is nooit makkelijk, maar wel dé manier om een circulaire economie in Nederland te realiseren. Hellingproef kreeg een kijkje in de keuken.  

Uit de hand gelopen hobby

In feite is PeelPioneers het resultaat van een uit de hand gelopen hobby. Scheikundestudent Sytze deed voor zijn masterscriptie onderzoek naar sinaasappelen, het meest geteelde fruit ter wereld dat grotendeels bestemd is om sap van te persen. Het restproduct is een berg schillen van zo’n 250 miljoen kilo per jaar. Een gigantische hoeveelheid waar bedrijven grof geld voor betalen om er vanaf te komen.

De kosten van het verwerken van sinaasappelschillen zijn hoog omdat ze niet gecomposteerd kunnen worden. Binnen de huidige verwerkingsprocessen moet dit binnen 27 dagen gebeuren, maar bij sinaasappels duurt dat langer. De schillen kunnen worden vergist, maar de geur van de schil blijft dan wel aanwezig. Een alternatief is verbranding: een niet duurzaam en bovendien kostbaar proces.  

Waardevolle schillen

Bij PeelPioneers is niet de sinaasappel, maar de schil het hoofdproduct. Als je de schil niet langer als restproduct of als afval ziet, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. De belangrijkste grondstof die uit de schillen wordt gewonnen, is de etherische olie uit de schil. Deze olie wordt onder andere gebruikt in schoonmaakmiddelen. De pulp die overblijft nadat de etherische olie uit de sinaasappel is gehaald, gaat naar melkveebedrijven en vormt prima voedsel voor koeien. De schillen bevatten veel vitamine C en koeien blijken de oranjekleur van de schil bovendien visueel aantrekkelijk te vinden.

PeelPioneers werkt samen met afvalverwerker Renewi die klanten de mogelijkheid biedt om sinaasappelschillen apart in te zamelen. Op dit moment verwerkt de fabriek 20.000 tot 30.000 schillen per dag. Momenteel is het team van PeelPioneers bezig om onderzoek te doen naar nieuwe grondstoffen die uit de sinaasappelschil gehaald kunnen worden. Eén ding staat vast: er zit nog veel meer in zo’n schil en dat biedt mogelijkheden!

Een nieuw perspectief op afval

Aan het einde van het bezoek vragen we Sytze wat hij als de grootste uitdagingen ziet op weg naar een volledig circulaire economie. Als eerste noemt Sytze subsidies. Er is een Subsidie Duurzame Energie (de SDE’s), maar jonge bedrijven die graag willen innoveren zouden baat hebben bij een Subsidie Duurzame Materialen (SDM). Verder vormt wet- en regelgeving een enorm obstakel als het gaat om innovatie. Er zou wat Sytze betreft ook meer samengewerkt kunnen worden tussen circulaire bedrijven. De grootste uitdaging op weg naar een circulaire economie is echter een nieuw perspectief op afval. Volgens huidige wetgeving mogen producten die eenmaal bestempeld zijn als afval niet meer ter consumptie worden aangeboden. Heel begrijpelijk, maar gedacht vanuit circulariteit volkomen achterhaald.