Home » Tijdschrift » 2012 2 » 2012 nr. 2

2012 nr. 2

De ziel van Europa

Er wordt veel over Europa gesproken, deze dagen. Meestal in termen van crises, banken en politieke instituties. Maar Europa roept veel meer op: oude Griekse mythes, prachtige pleinen en kathedralen, vakantieliefdes, volksverhuizingen, oorlog en revolutie. Ergens tussen de herinneringen en de hoop voor de toekomst, bevindt zich de ziel van Europa. Die ziel zou tot uiting moeten komen in het politiek-economische project, maar er lijkt eerder sprake van een kloof tussen beide.
Of is dat een vergissing en krijgen we als Europeanen gewoon het bestuur dat we verdienen? Het huidige politieke Europa staat in elk geval op een kruispunt. Het gevaar dat het na de Tweede Wereldoorlog begonnen project een historische curiositeit wordt, is niet denkbeeldig. Zelfs linkse partijen verlaten her en der hun klassieke standpunt van internationale samenwerking als remedie tegen naar geweld en uitsluiting neigend nationalisme, als weg naar ‘verzoening tussen de volkeren’ en als opening naar de wereld.

Het is tijd voor een bredere blik op Europa. Het is tijd voor een poging om het Europa van de ziel te verzoenen met het politieke Europa. Die poging doen we in dit zomernummer van de Helling.

 

Inhoud
Daniel Cohn Bendit, De waarheid over Europa. In gesprek met Socrates
Joost Vormeer, Kwetsbaar en wreed. Drie films uit het hart van Europa
Jos van Dijk, Vertrouwen in de burger. Versterk de Europese democratie
Rens van Tilburg, Een munt zonder ziel. Hoe de politiek buiten spel kwam
Wie en waar is de ziel van Europa?
Acht korte bijdragen van: Christoph Keller (CH), Eva van de Rakt (D/CZ), Pepijn Vloemans (NL), Oyvind Strømmen (N), Ingeborg Visscher (NL), Kostas Loukeris (GR), Judith Sargentini (NL/B), Dick Boer (NL)

Beeld (alleen in print):
Hristina Tasheva: Letters to my mother en Statistic figures.
Kunstenaars op reis door Europa: Esther Kokmeijer, Tjerk Ridder, Bruno van Elshout, Jonmar van Vlijmen
Caribische kunst

Artikelen in dit tijdschrift