Dit evenement is voorbij.

Hoe zo’n wereld van ontgroei (of postgroei) eruit zou kunnen zien en welke voordelen een transitie naar ontgroei ons zou kunnen brengen, beschrijft Paul Schenderling in zijn boek Er is leven na de groei (oktober 2022). Hij zal de ideeën uit zijn boek komen presenteren op deze avond.

Postgroei gaat over veel meer dan alleen vergroening. Het is een nieuw verhaal voor Nederland, een ambitieus, wetenschappelijk gefundeerd, waardengedreven, sociaal en realistisch verhaal. Postgroei draait om het verleggen van de focus van kwantitatieve groei (consumptie- en bbp-groei) naar kwalitatieve groei (groei van kwaliteit van leven). Schenderling benadrukt in zijn boek het belang van coöperaties in de transitie naar postgroei en hij beschrijft wat er op lokaal niveau mogelijk is.

Na een korte lezing van Schenderling zullen we in een panelgesprek de link tussen ontgroei en coöperaties verder onderzoeken. We focussen daarbij op de stad, in het bijzonder op Utrecht. Aan het panelgesprek zullen coöperaties deelnemen om vanuit hun praktijkervaring bij te dragen aan de discussie. Naast Paul Schenderling zullen Laura van Oers (Ontgroei Nederland), Joost Brinkman (energie-coöperatie Rijne Energie) en Maud van den Bercken (BuurtWerkKamerCoöperatie) in het panel plaatsnemen.

Green European Foundation

De bijeenkomst is onderdeel van een internationaal project van de Green European Foundation genaamd Cities as Places of Hope. Klik hier voor meer informatie. Deze avond is georganiseerd door de Green European Foundation met de steun van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks en met financiële steun van het Europees Parlement aan de Green European Foundation.
 

logo Green European Foundation