In gesprek met Seda Gürses, Marleen Stikker en Laura Sophie Dornheim

Veel Europese landen, waaronder Nederland, zijn bezig met de ontwikkeling en uitrol van smartphone-apps die onze contacten registreren zodat we hen kunnen waarschuwen wanneer we besmet blijken met het coronavirus. Deze traceerapps roepen vragen op over privacy, vrijwilligheid en de macht van techbedrijven. Ook is de effectiviteit van de apps nog niet bewezen.

De Green European Foundation, Oikos en Wetenschappelijk Bureau GroenLinks organiseerden eind mei een diepgaand online gesprek tussen drie experts. Het gesprek werd in het Engels gevoerd. Je kunt het hieronder terugzien.

Sprekers

Portretten Seda Gürses, Marleen Stikker & Laura Sophie Dornheim
Portretten Seda Gürses, Marleen Stikker & Laura Sophie Dornheim

Seda Gürses is privacy-onderzoeker aan de Technische Universiteit Delft. Zij is tevens verbonden aan de KU Leuven. Zij maakt deel uit van het DP3T-project, dat een protocol ontwikkelde voor privacy by design traceerapps en daarmee de basis legde voor onder meer de Zwitserse, Duitse en Nederlandse corona-apps. “DP3T biedt weerwerk tegen surveillance”, aldus Gürses.

Internetpionier Marleen Stikker is oprichter en directeur van onderzoeksinstituut Waag in Amsterdam. Zij verwacht dat de corona-apps niet gaan werken, alleen al omdat het registreren van risicovol contact tussen twee personen via bluetooth niet precies genoeg is. “Corona-apps geven een vals gevoel van veiligheid. Ze bieden politici een makkelijke uitweg”, zegt Stikker.

Laura Sophie Dornheim is specialist informatiemanagement en woordvoerder van de werkgroep internetpolitiek van de Berlijnse Groenen. Zij kijkt uit naar het moment dat ze de Duitse traceerapp kan installeren op haar smartphone. “Het publieke debat heeft bewezen dat we kunnen kiezen voor technologie die de mens centraal zet.”

Het gesprek werd geleid door Dirk Holemans, covoorzitter van de Green European Foundation.

Green Post Corona talks Afspelen op YouTube