De wereld van water en watersystemen staat op een keerpunt, en daarom zijn de waterschapsverkiezingen van 15 maart belangrijker dan ooit. Tot zeer kort geleden werden waterschappen vooral, of uitsluitend, gezien als een uitvoerend orgaan. Andere overheden en partijen maakten keuzes op het gebied van landbouw, economie of ruimtelijke ordening, en de waterschappen werden geacht die keuzes mogelijk te maken, de troep op te ruimen, technische aanpassingen aan het watersysteem te bedenken. Dat kan niet meer. De rek is er uit. Het is tijd voor fundamenteel andere keuzes, waarbij het watersysteem leidend is en er met het natuurlijke watersysteem wordt samengewerkt. Het zijn de waterschappen die daarbij een belangrijke rol te vervullen hebben. Die rol moeten ze echter wel durven pakken.
Water en bodem sturend
Aan het jarenlange doormodderen op deze manier lijkt recentelijk een eind gekomen. Niet alleen heeft Tweede Kamerlid Laura Bromet met een initiatiefwet paal en perk gesteld aan de oververtegenwoordiging van agrarische belangen in de waterschappen, ook lijken de rijksoverheid en de provincies nu te beseffen dat een kentering noodzakelijk is. Onder verantwoordelijkheid van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, verscheen op 25 november 2022 de Kamerbrief ‘Water en bodem sturend’. De titel van de brief en veel van de passages klinken veelbelovend. “Door water en bodem sturend te laten zijn in de ruimtelijke ordening, kunnen we in Nederland ook in de toekomst met een ander en grillig klimaat blijven leven, wonen en werken.” En: “Niet afwentelen op toekomstige generaties. […] Niet afwentelen naar andere gebieden of functies. […] Niet afwentelen van privaat naar publiek.” En zelfs: “We reserveren de 5 % tot 10 % van diepe polders voor waterberging, bij voorkeur de diepste delen. […] Hier is geen nieuwe bebouwing toegestaan, tenzij het niet ten koste gaat van het waterbergend vermogen.”
Reacties
22 februari 23
Jelmer Biesma
Kamerbrief 'Water en bodem sturend'
Door een citaat uit de Kamerbrief 'Water en bodem sturend ' in uw bericht zie ik dat een structurele fout in de Kamerbrief al een eigen leven gaat leiden: Die is: “We reserveren de 5 % tot 10 % van diepe polders voor waterberging, bij voorkeur de diepste delen."
* De noodzaak delen te reserveren voor berging is volledig onafhankelijk van de hoogteligging van een gebied en geldt dus niet alleen voor 'diepe polders', maar net zo goed in Valkenburg (daardoor ging het mis).
* De delen die vrij moeten blijven, moeten juist wel de laagste delen zijn, omdat die als eerste onderlopen. Je wilt voorkomen dat daar bebouwing staat.
Ik heb deze fout gemeld bij het ministerie. Ik hoop dat deze wordt hersteld. Ik hoop dat deze misvatting geen beleid gaat worden.
01 maart 23
Kwafo Acquaah Arhin
Water Natuurlijk de meest logische partij voor een GroenLinkser?
Ik blijf het moeilijk vinden om op voorhand aan te geven dat we als GroenLinks samen campagne moeten voeren. Water Natuurlijk is een brede partij, en voor mij in ieder geval soms net wat te breed. Neem bijvoorbeeld het standpunt bij het waterschap bij mij in de regio. "We maken ons sterk voor iedereen die wil wandelen, fietsen, vissen of op een andere manier op of rond het water recreëren."
Als GroenLinkser vind ik het belang van de vissen boven het belang gaan van de recreant die een vis vangt, haak door de bek en weer teruggooit in het water. En zo zijn er wel meer standpunten. Die begrijpelijk zijn omdat het een brede partij is.
Het blijft daarnaast maar vaag wat de standpunten zijn van Water Natuurlijk en waarom ik op hen zou moeten stemmen in plaats van bijvoorbeeld op een Partij voor de Dieren.
Ik heb hier al eerder voor opgeroepen, maar dit krijgt weinig navolging.
22 maart 23
Voedselpark Am…
WerelWaterDag
Wanneer gaat Groenlinks inzien dat bouwen in de Lutkemeerpolder vernietiging van leven is? Gelukkig heeft een meerderheid bij het waterschap opgeroepen om ‘verharding in de polder te voorkomen en zo de Lutkemeerpolder te redden, waarin we water kunnen vasthouden voor drogere perioden’. Lees de volledige motie ‘Red de Lutkemeer met een verstandige zienswijze’ hier terug, hierop is later in de vergadering nog een amendement gemaakt – de kern van de motie bleef overeind en is met meerderheid van stemmen aangenomen. Hiermee keert het waterschap zich tegen het stadsbestuur van Amsterdam, dat blijft vasthouden aan het bedrijvenpark in de Lutkemeerpolder.
Kans op overstromingen
De Lutkemeer ligt 4,5 tot 5 meter beneden NAP: de kans dat hier overstromingen optreden is groter dan vrijwel overal elders binnen de gemeentegrenzen. [Bron: Landelijk Informatiesysteem Water en Overstromingen, 2021]
Het voornemen om, uitgerekend in de Lutkemeer, de grootste gebouwen van de stad neer te zetten is in strijd met alle actuele en urgente uitgangspunten ten aanzien van klimaatadaptatie. Een diep gelegen polder als de Lutkemeer zou juist bij moeten dragen aan de klimaatveiligheid van de hele stad, i.p.v. een nieuw probleem toe te voegen.
Kwetsbare bestemmingen
Ook is niet onderzocht wat de ontwikkeling lokaal betekent voor de waterhuishouding van omliggende, kwetsbare bestemmingen, zoals de resterende landbouwkavels. De aangrenzende wijk Osdorp is bovendien één van de wijken in Amsterdam die ‘s zomers het meest lijdt onder het ‘Stedelijk hitte-eiland effect’. [Bron: Amsterdam Institute for Advanced Studies, 2019].