Ten slotte moet een nieuwe generatie wetenschappers en ondernemers worden opgeleid die deze sector kan opschalen. In Singapore is sinds dit jaar het eerste universiteitsvak te volgen dat volledig gericht is op nieuwe eiwitten. Hetzelfde moet gebeuren in Nederland. We zijn het aan onze eer verplicht. Het eerste patent voor gecultiveerd vlees is verleend aan de Nederlander Willem van Eelen in 1999. En de eerste gecultiveerde hamburger is ontwikkeld aan de Universiteit Maastricht door Mark Post, die internationaal furore maakte toen hij in 2013 de eerste gecultiveerde hamburger live op televisie liet bakken en opeten.
Trek de slimste wetenschappers aan
Markttoegang voor start-ups, publiek gefinancierd onderzoek en universiteiten die curricula aanbieden over precisiefermentatie en gecultiveerd vlees – tezamen zorgen deze factoren er voor dat Nederland de slimste wetenschappers en ingenieurs ter wereld kan aantrekken. Dit heeft een aanzuigende werking op nog meer talent, want slimme mensen willen nu eenmaal in de buurt zijn van andere slimme mensen die interessante dingen doen. De bedrijven – en de belastinginkomsten van de toekomst – volgen vanzelf.
En ja, dat vergt aanvankelijk investeringen – maar daar zijn al potjes voor. In het coalitieakkoord is 25 miljard euro beschikbaar gesteld voor de transitie van landbouw. Ten minste een deel van dit geld zou naar fundamentele oplossingen als fermentatie en gecultiveerd vlees moeten gaan. Het nationaal groeifonds zou ook een grotere rol kunnen spelen in het opschalen van deze veelbelovende nieuwe industrieën.
Uiteindelijk komt het neer op de vraag wat voor toekomst we nastreven. Willen we als Nederland kampioen verbieden en beprijzen worden? Willen we vliegen en vlees duurder maken? Economisch is hier geen speld tussen te krijgen. Het gevaar is dat mensen klimaatbeleid gaan associëren met een lagere levenstandaard. Daarnaast werken klimaattaksen vaak regressief – de laagste inkomens worden het hardst geraakt. En de effecten van verbieden en beprijzen zijn doorgaans provinciaals: door een paar miljoen Nederlanders iets minder te laten doen, hebben we de andere miljarden mensen op aarde nog niet overtuigd om ons voorbeeld te volgen.
Agenda van overvloed
De andere mogelijkheid is dat Nederland kampioen innovatie en opschaling wordt. Het probleem is dan niet dat mensen te veel vliegen, maar dat we nog geen elektrische vliegtuigen hebben. Het probleem is dan niet dat we te veel vlees eten, maar dat we fermentatie en gecultiveerd vlees nog niet opgeschaald hebben. Het doel van de overheid is niet langer om alles wat slecht is voor het klimaat duurder te maken, maar de technologieën te steunen die vlees en zuivel en vliegen goedkoper en schoner maken dan nu.
Dit is, met andere woorden, een ‘agenda van overvloed’. Zo’n agenda heeft als doel om ons zo snel mogelijk uit het huidige tijdperk van fossiele brandstoffen en dierlijke eiwitten te innoveren. En dat kan alleen maar door fundamentele nieuwe technologie te pionieren.
De voordelen van een agenda van overvloed zijn tweeledig. Ten eerste betekent het dat we door nieuwe technologie cellulaire landbouw niet alleen nationaal maar wereldwijd kunnen versnellen. De positieve effecten zijn dus potentieel enorm – vergelijk het met de invloed van Tesla op de auto-industrie.
Reacties
19 september 22
arthuroldemang…
Naïef om kweekvlees als globale oplossing te beschouwen
Kweekvlees en kweekzuivel kan zeker een rol spelen in het voedselvraagstuk in de toekomst van Nederland. De auteur lijkt ook overtuigd van kweekvlees als oplossing voor de gevolgen van de wereldwijde toenemende vraag in vlees (oa uitstoot en landbouwgrond). Ik ben niet overtuigd van kweekvlees als oplossing voor deze uitdaging.
Vleesconsumptie in 'Low & Middle Income Countries' (LMIC) stijgt. In dit artikel van Carbonbrief stelt een onderzoeker echter dat: "Such consumption is driven by beliefs about the added nutritional value of meat, as well as other complex socio-cultural factors, such as the importance of meat as a historical indicator of status." Valsheden over de noodzaak van vlees in het dieet + vlees als statussymbool komen uit rijke en geïndustrialiseerde landen, zoals NL en de VS.
Rijke landen hebben nu en historisch gezien een hoge uitstoot én vleesconsumptie. Maar voedzame vegetarische diëten bestaan al eeuwen in onder meer China en India. Toch stijgt daar juist de vleesconsumptie, en stappen wij in landen als NL niet massaal over op hun vegetarische diëten. Wij 'ontdekken' nu vleesvervangers met tarwe- en sojaeiwit, terwijl seitan en tofu al decennia in Zuid-Oost Azië onderdeel is van de keuken. Het getuigt mij van weinig historisch en cultureel besef als je een technologie als kweekvlees dan als oplossing ziet van de stijging in vleesconsumptie in LMIC. Wij moeten zelf van de mythe af dat vlees nodig is in een gezond dieet voor mens en planeet. Pas dan kunnen wij, als landen met nu hoge vleesconsumptie, geloofwaardig meedoen aan de globale voedseltransitie.