De verkiezingsuitslag dreunt inmiddels zo’n zes weken na. Nog bijna dagelijks zijn er analyses te vinden in de krant, op tv en vooral in de sociale media. De belangrijkste vraag lijkt te zijn waarom mensen in groten getale op de PVV gestemd hebben en wiens schuld dat dan is. Ligt het aan de VVD die de deur heeft opengezet voor samenwerking met de PVV? Ligt het aan Links dat de arbeider van zich vervreemd heeft? Zijn mensen opeens massaal racistisch geworden? Hebben eindelijk de ‘afgehaakten’ een partij gevonden die het voor hen opneemt? Is er gewoon afgerekend met de oude bestuurscultuur? Of komt het door de afschuwelijke aanslag van Hamas waar progressieven zich te weinig van gedistantieerd zouden hebben?
Voor elke verklaring zijn wel wat argumenten te vinden, maar het lijkt mij een zinloze versimpeling om te zoeken naar één grondoorzaak. Zeker, de VVD probeert alle problemen in de schoenen van migranten te schuiven, alsof ze deze zelf in dertien jaar regeren niet heeft veroorzaakt, verergerd, of op zijn minst voor zich uitgeschoven, en daarmee maakt ze het verhaal van de PVV alleen maar geloofwaardiger. En, ook zeker, de leidende politieke partijen van de afgelopen jaren hebben zo vaak de waarheid en hun integriteit opgeofferd voor de macht dat het vertrouwen in overheid en politiek ernstig is ondermijnd.
Linkse partijen komen weliswaar nog steeds meer dan wie ook op voor mensen in economisch kwetsbare posities – chronisch zieken, minimumloners, pakketbezorgers, arbeidsmigranten – maar de oude klassenstrijd bestaat niet meer en de arbeider van vandaag is wellicht conservatiever geworden terwijl linkse partijen zich nu juist ook sterk maken voor cultureel kwetsbare groepen als (asiel)migranten en transgenders. En ook de implosie van het CDA, ingezet na 2006, heeft bij gebrek aan een geloofwaardig en consistent christelijk-sociaal verhaal doorgezet en uiteindelijk geresulteerd in twee spin-offs die momenteel meer succes hebben dan het origineel.
Ik ben wat minder overtuigd door de verwijzing naar Hamas, want er is bijna geen politicus die het voor Hamas opneemt en de polarisatie alhier rondom Israël-Palestina lijkt mij meer een gevolg van de bredere culturele strijd die in de (sociale) media wordt gevoerd dan dat het er de oorzaak van is.