Ons huidig economisch systeem, het kapitalisme, is flink gaan knellen. Er lijkt alleen ruimte te zijn voor een strenge rationaliteit waarbij het draait om cijfers, geld en rendement. Zeker bij grote bedrijven wordt het menselijke, het gevoel, vaak vergeten. Veel multinationals zijn hun moraliteit verloren en doen alles zolang het profijt oplevert. Wetten weten dit vaak niet te stoppen. Als de boete te laag is, de controle te laks, of de kinderarbeid te goedkoop, kunnen veel bedrijven de winsten niet weerstaan.
De macht van onze overheden is te beperkt om echt iets aan het handelen van multinationals te doen. Als hier iets niet mag, gaan ze wel ergens anders heen. Ook belasting betalen lijkt te veel gevraagd. Sterker nog, voor al die werkgelegenheid die multinationals ons schenken, zou een beetje dankbaarheid wel op zijn plaats zijn. Als het gaat om wetgeving lijkt alleen een internationaal antwoord op dit soort bedrijven de enige echte oplossing, maar zo’n grootschalige samenwerking lijkt in de nabije toekomst vooralsnog onmogelijk.
De gevolgen van ons kapitalisme zijn ondertussen niet meer te ontkennen. We merken de eerste symptomen en beginnen steeds meer te zien hoe enorm de schaal zal zijn. Denk aan de klimaatcrisis, de alsmaar groeiende vermogensongelijkheid, de verslechtering van de maatschappelijke mentale gezondheid en de tech-aristocratie die de westerse politiek steeds drastischer beïnvloedt. Dit is pas het begin van de lange bon die we zullen moeten betalen als we niet snel het roer omgooien; het puntje van de ijsberg die ons anders tot zinken brengt.