Het Jong Wetenschappelijk Bureau GroenLinks is onderdeel van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. Wij organiseren inhoudelijke en interactieve activiteiten op het raakvlak tussen wetenschap, politiek en debat.

Politiek is tegenwoordig vaak een vluchtige, weinig inhoudelijke aangelegenheid. Een uitzondering daargelaten, wordt de Tweede Kamer bevolkt door oudere mensen die een voorspelbare act opvoeren. Tegelijkertijd zijn er in Nederland veel jonge mensen met kennis en doorvoelde idealen. Het is van belang dat deze jongeren hun interesse in het maatschappelijke niet verliezen omdat politiek te ver van hen weg staat. Idealiter schudden jongeren de politiek op met hun creatieve en innovatieve ideeën.

Wat is Jong WB?

Jong WB biedt jongeren een plek voor politieke ontplooiing. Wij brengen wetenschap, politiek en branie samen en willen een kweekvijver zijn voor jonge mensen die een groener en linkser landen willen. Als inhoudelijk debatplatform geeft Jong WB jongeren de ruimte voor het bedenken van creatieve en originele oplossingen voor politieke vraagstukken. Dit doen we in samenwerking met wetenschappers en organisaties zoals het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, DWARS, en jong wetenschappelijke bureaus van andere partijen. Als er een gedeelde basis van groene en linkse waarden is, staan we altijd open voor samenwerking.

Wat doet Jong WB?

Jong WB organiseert inhoudelijke en interactieve activiteiten op het raakvlak tussen wetenschap, politiek en debat. Denk aan politiek diners, masterclasses, paneldiscussies en symposia. Daarnaast biedt Jong WB een netwerk aan studenten en starters die geïnteresseerd zijn in groene en linkse politiek. Leden van Jong WB gaan met wetenschappers en experts met verschillende achtergronden in debat om samen een frisse blik te werpen op groene en linkse politiek. Onze evenementen zijn er om jonge mensen te inspireren, maar ook om hen een podium te geven om hun ideeën verder vorm te geven. Waar het kan, bundelen we de krachten met het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, DWARS en jong wetenschappelijke bureaus van andere partijen.

Aankondiging activiteit 2021: Een frisse kijk op het groene discours

Eindelijk mogen we 2020 achter ons laten. Wil jij meer impact maken in het nieuwe jaar? Kom naar deze online interactieve sessie waar je het gesprek aangaat met de jonge helden van de Nederlandse klimaatbewegingen. Elk delen ze hun specifieke expertise en ervaringen op het gebied van klimaatactivisme. Hoe vertalen zij de wetenschappelijke inzichten over klimaatverandering in actie? Thema’s zijn onder andere inclusiviteit, politiek draagvlak creëren en persoonlijk leiderschap. Blok je agenda en hou onze website en socials in de gaten voor meer informatie.

Waar? Online
Wanneer? Woensdag 10 februari van 19:00 tot 21:00 uur
Met wie? Sarah Schneemann, bestuurslid jongerenparticipatie milieudefensie, Anne Schippers, voorzitter jongRES en Daan Welling, penningmeester van de Jonge Klimaatbeweging.

Demonstraties

Door mee te doen aan maatschappelijke protesten laten we zien dat wij ons bekommeren om actuele issues. Vanwege de coronamaatregelen kunnen wij de komende tijd uiteraard niet fysiek meedoen aan demonstraties. Wel willen wij online onze solidariteit aan de geplande bijeenkomsten betuigen.

Meedoen

Wil je op de hoogte gehouden worden van alle ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de mailinglist. Lees hier de meest recente nieuwsbrief.

Lid worden van Jong WB? Klik hier

Volg ons ook op Twitter, LinkedIn en Facebook.

Verslag activiteiten 2020

Vanwege de bijzondere omstandigheden door de coronamaatregelen, kan het geplande werkbezoek in april helaas niet doorgaan. Dat betekent niet dat je de bijeenkomsten van het Jong Wetenschappelijk Bureau hoeft te missen! Wij zijn momenteel druk bezig met het uitwerken en opzetten van online activiteiten. Wij willen de elementen van wetenschap en politiek debat in onze digitale bijeenkomsten laten terugkomen. Benieuwd naar de ontwikkelingen? Houd dan deze pagina goed in de gaten!

29 januari: Politiek Diner met Judith Sargentini (verslag in de nieuwsbrief)

- Zomer 2020: Citizen Science Project

- Verslag Masterclass 1: Arbeidsmarkt

- Verslag Masterclass 2: Arbeidsmigratie

- Verslag Masterclass 3: Jongeren

- Verslag Masterclass 4: Green Deal

- Verslag Masterclass 5: Digitalisering

- 29 november: Conferentie Rechtsstaat & Democratie

Het bestuur van Jong Wetenschappelijk Bureau GroenLinks

Het bestuur van het Jong Wetenschappelijk Bureau GroenLinks bestaat uit Homayoen Madad (voorzitter), Bart Kleine Deeters (penningmeester), Klaske Schep (secretaris), Anouk Geenen (PR) en Lieke Ketelaars (strategie).

De bestuurswissel met de besturen 2019 en 2020