Ik werp hieronder een paar rode balletjes op. Meer informatie is te vinden in het zojuist verschenen boek De tomaat en de bizarre wereld van vers voedsel. Daarin maak ik een onderzoeksjournalistieke reis met de tomaat, van haar geboorte tot haar dood. Eigenlijk gaat het om de verhalen van mensen die met tomaten, met verse groenten te maken hebben. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is een van de vele Europeanen die aan het woord komen.
Op de plantage (‘farm‘) wordt bepaald niet duurzaam geproduceerd als het om gif en mensenrechten gaat
Voor de pluk in de Verenigde Staten worden massa’s illegale Mexicanen en andere rechtelozen en kansarmen gedoogd, die als seizoensarbeider hard nodig zijn. Zij worden bovendien, in veel hogere mate dan hun Europese lotgenoten, blootgesteld aan oncontroleerbare hoeveelheden pesticiden. Hoe minder beschermd de tomaat groeit, hoe minder beschermd de arbeider werkt. In Europa groeit met name de mediterrane ‘puree-tomaat’, die niet mooi en gaaf hoeft te zijn, in de buitenlucht. Op deze plantages heersen soms slavernij-achtige toestanden. In het kritische Vlaamse (online) magazine MO* Mondiaal Nieuws staat een voorpublicatie uit mijn boek over dit thema.
De CO2-uitstoot is juist bij grootschalige transporten over land en water – tomaten vliegen zelden – lager dan die van een verwarmde kas
Tomaten uit een onverwarmde foliekas in Spanje, te koop in Nederland, zijn in dit opzicht duurzamer dan tomaten uit een verwarmde glazen kas van om de hoek. Zo’n kas verslindt energie. Een openhartige teler met ruim 25 hectare rekende voor dat de verbruikte hoeveelheid gas gelijk is aan die van 20.000 huishoudens. Zijn warmtekrachtinstallatie geeft wel weer energie terug (in de vorm van stroom die aan het net wordt geleverd), maar lang niet de hele input.