Nu al vijf jaar lijdt de Griekse bevolking onder de keiharde bezuinigingsmaatregelen die zijn opgelegd door de zogenoemde Trojka: de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationale Monetaire Fonds. De gevolgen hiervan in enkele cijfers: sinds 2010 is het BNP met meer dan 25 procent gedaald. Salarissen en pensioenen zijn met een gemiddelde van 40 procent omlaag gegaan. Het minimumsalaris bedraagt 586 euro bruto per maand. Jonge werknemers ontvangen salarissen van 500 euro per maand. Bijna een miljoen werknemers ontvangt zijn salaris met een vertraging die tot wel twaalf maanden kan oplopen.

Ongeveer 1.175.000 of 24,5 procent van de beroepsbevolking is werkloos en slechts 14 procent daarvan ontvangt een werkloosheidsuitkering. Bijstandsuitkeringen bestaan niet in Griekenland. Bij mensen jonger dan vijfentwintig is het werkloosheidspercentage zelfs 48,6 procent. Je kunt dus stellen dat er sprake is van een verloren generatie, in elk geval als het gaat om integratie op de arbeidsmarkt.

Goudmijn

In tegenstelling tot wat de Nederlandse media rapporteren is er in Griekenland fors hervormd. Het hele pakket van neoliberale maatregelen dat economische groei moet stimuleren, is geïmplementeerd. CAO’s zijn in de praktijk afgeschaft. Vakbonden en werkgeversorganisaties mogen geen dwingende sectorale afspraken maken over lonen en arbeidsomstandigheden. De werkgevers hebben structureel meer macht gekregen; het ontslagrecht is versoepeld en het toezicht van de overheid op de toepassing van het arbeidsrecht is geminimaliseerd.

De versterking van de positie van werkgevers heeft niet alleen gevolgen voor arbeidsrelaties, maar ook voor het milieu. De nieuwe regels over fast track investeringen geven grote bedrijven de mogelijkheid om de milieuwetgeving te omzeilen. Een goed voorbeeld is het Canadese El Dorado Gold in Noord-Griekenland. Dit bedrijf is als brievenbusfirma in Nederland gevestigd en kan zo belastingen ontwijken.

“ Het recht van bedrijven om winst te maken gaat hier boven het recht van werknemers om onder fatsoenlijke condities te werken ”

Tegelijkertijd heeft het op grote schaal in een goudmijn geïnvesteerd, wat al heeft geleid tot onomkeerbare negatieve effecten voor het milieu van de regio: een hele berg is vernietigd en het water is vergiftigd. Het recht van bedrijven om winst te maken gaat hier duidelijk boven het recht van werknemers om onder fatsoenlijke condities te werken en boven het recht van de maatschappij op een veilig milieu.

In het afgelopen jaar is nog een belangrijk aspect van de Griekse samenleving aangetast: de democratie. Bijna een jaar geleden negeerde de Griekse bevolking de waarschuwingen van de Trojka en koos een linkse regering die beloofde een eind te maken aan de bezuinigingspolitiek. Vanaf het eerste moment keerde de politici, journalisten en technocraten van de EU zich tegen deze regering.

Die confrontatie bereikte afgelopen zomer zijn hoogtepunt, toen de Griekse bevolking een duidelijk en trots NEE liet horen in het referendum over een nieuwe ronde bezuinigingen. Maar deze uitspraak is noch door de Griekse regering, noch door de EU instituties gerespecteerd. De nieuwe ronde bezuinigingen zal de Griekse samenleving nog verder ontwrichten.

Redding

Het is duidelijk dat er veel druk is uitgeoefend op de veerkracht van de Grieken. Mensen met een baan of een eigen bedrijf zijn binnen korte tijd massaal werkloos geworden. Families, gewend aan een relatief goed inkomen, leven plotseling in armoede. Een hele generatie jongeren heeft geen zicht op een ‘normaal’ leven. Zelfs hoog opgeleide jongeren zien emigratie als hun enige kans op een toekomst.

De cijfers geven hen gelijk: begin 2015 woonden bijna 300.000 kinderen in huishoudens zonder werkende ouders. Duizenden basisschoolleerlingen maken aanspraak op de voedseldistributie op school door de overheid, want ze krijgen thuis geen ontbijt. Het aantal zelfmoordpogingen is de laatste jaren verdubbeld. Het aantal scheidingen is na 2011 flink gestegen. Voor de crisis was de term ‘dakloos’ vrijwel onbekend in Griekenland. Nu zie je tientallen daklozen in de straten van Athene en andere grote steden.

De Europese Unie en de andere internationale organisaties die betrokken zijn bij de ‘redding’ van Griekenland hebben geen medelijden met de bevolking. Ze zetten integendeel de veerkracht van de Griekse samenleving verder onder druk. De bezuinigingsmaatregelen die zijn afgesproken met de Tsipras-regering bevatten twee elementen die de bevolking hard zullen raken.

Ten eerste de hervorming van het pensioenstelsel. De schuldeisers eisen met klem dat alle pensioenen omlaag moeten. Ze weigeren de compromisvoorstellen van de Griekse regering om toekomstige pensioenen en hoge huidige pensioenen te matigen, maar de lage en midden-pensioenen ongemoeid te laten. Ook nu nog zijn pensioenen de betrouwbaarste bron van inkomen voor de meeste Griekse huishoudens. Velen zijn zelfs afhankelijk van het pensioen van hun grootouders.

Ten tweede de liberalisering van huisuitzettingen. Veel mensen kunnen hun hypotheekschulden of andere persoonlijke schulden niet afbetalen. Tot nu toe genoten mensen met een laag of middeninkomen de bescherming van de overheid in de zin dat de schuldeiser (zelfs de overheid) hun huis niet in beslag mocht nemen. Huizenbezit heeft een belangrijke plaats in de moderne Griekse samenleving. Ruim tachtig procent van de huishoudens woont in een eigen woning.

Dat is begrijpelijk omdat er in Griekenland veel minder sociale woningen zijn dan in Nederland en dat wonen in een sociale woning bovendien een zeer lage sociale status impliceert. Een harde eis van de Trojka tijdens de laatste onderhandelingen was dat deze bescherming van huiseigenaren ongedaan moet worden gemaakt om ‘concurrentie’ op de financiële markt te bevorderen. Het resultaat is dat het aantal rechtbankprocedures voor huisuitzettingen snel stijgt.

De vluchtelingencrisis zorgt voor een extra druk vanuit de Europese Unie op de veerkracht van de Griekse bevolking. Er zijn Grieken, zoals de aanhangers van het rechtsextremistische Gouden Dageraad, die vluchtelingen proberen tegen te houden. Anderen proberen financieel te profiteren van de acute problemen van migranten. Maar een groot deel van de Griekse bevolking heeft actief solidariteit getoond.

De Europese Unie dreigde Griekenland met een uitzetting uit de Schengenzone als het de vluchtelingen niet buiten de grenzen van de EU kan houden. De EU probeert zelfs de solidaire houding van een groot deel van de bewoners van de Griekse eilanden te belemmeren en te criminaliseren door de reddingsoperaties door NGO’s en individuen af te schilderen als smokkelen.

Ongelijkheid

De laatste vijf jaar ervaart de Griekse samenleving een economische en sociale druk die vergelijkbaar is met die van een oorlog. Niettemin heeft het land tot nu toe een opmerkelijke veerkracht getoond. Maar dat impliceert niet altijd een sociale houding. Mensen redden wat er te redden valt voor henzelf. In de lokale of nationale politiek steunen ze daardoor soms partijen of personen die cliëntelisme in plaats van verandering prediken. En wat zelden in de Nederlandse media wordt vermeld: voor een deel van de Griekse bevolking is er geen vuiltje aan de lucht. Deze minderheid heeft niet alleen geen last van de crisis, maar profiteert er zelfs van.

Een snelle blik op de gegevens van de OESO over ongelijkheid toont aan dat de inkomensongelijkheid in Griekenland sinds de bezuinigingen flink is toegenomen. De WealthX over grote vermogens laat zien dat het aantal allerrijksten zelfs flink is toegenomen. De Europese Unie heeft deze elite de afgelopen vijf jaren zorgvuldig beschermd. Over belasting op grote vermogens werd nooit gesproken, maar wel werden de voorstellen van de eerste Syriza-regering (die van voor het referendum) om de hoogste inkomens extra te belasten consequent door de EU afgewezen als maatregelen die investeringen belemmeren.

Verzet

Veerkracht is in het Griekenland van vandaag dus een dubbelzinnige term. Hij kan geïnterpreteerd als manier van ‘overleven’, maar ook als verzet. Hoewel politici, media en Europese leiders in het eerste helft van 2015 aan een ongekende bangmakerij deden, heeft de Griekse bevolking in het referendum een duidelijke ‘nee’ laten horen, ondanks de angst vanwege de sluiting van de banken en de invoering van capital controls.

“ Veerkracht is in het Griekenland van vandaag een dubbelzinnige term. Hij verwijst zowel naar overleven als naar verzet ”

Het verzet kreeg vorm in stakingen, blokkades en demonstraties. Het Tsipras-kabinet werd deze winter geconfronteerd met de grootste mobilisatie van boeren ooit. Zij protesteerden tegen het belastingstelsel en de hervorming van de pensioenen. Het feit dat de demonstraties tijdens de laatste algemene staking in januari de grootste waren sinds 2012 laat zien dat de Griekse bevolking zich blijft verzetten tegen het onmenselijke beleid.

De talloze lokale initiatieven stammen uit de drang om te overleven onder extreme economische omstandigheden, maar zijn tegelijk moderne vormen van verzet tegen de realiteit van bezuinigingen en acute liberalisering. Mensen ruilen producten en diensten, kopen hun voedsel direct van de producent of krijgen gratis medische zorg.

Er zijn veel verschillende initiatieven. Sommigen zijn éénmalig of hebben slechts één functie, zoals boeren die hun producten zonder tussenhandelaars tegen kostprijs te verkopen. Anderen zijn beter georganiseerd en dienen duurzame behoeftes, zoals de onafhankelijke medische centra die al jaren op vaste tijdstippen eerstelijns medische zorg bieden aan (vooral) onverzekerde burgers. Er zijn sociale centra of arbeiderscentra in arme wijken van grote steden, die steun bieden aan mensen die weigeren in te stemmen met het beleid en de realiteit van bezuinigingen.

Een goed voorbeeld van veerkracht als verzet is het bedrijf VIO.ME. in het noorden van Griekenland dat twee jaar geleden overgenomen is door de werknemers. De eigenaren verlieten het bedrijf nadat ze grote schulden hadden gemaakt. De werknemers stonden toen voor de keuze: de aankondiging van een faillissement afwachten en dan ontslagvergoeding krijgen of het bedrijf bezetten en zelf exploiteren.

De meerderheid koos de tweede optie. Ondanks de onverschilligheid van de overheid en de pogingen van de voormalige eigenaren om de werknemers uit het pand te zetten, zijn ze erin geslaagd een succesvol voorbeeld van zelfbestuur neer te zetten. Zo zijn ze een symbool van het verzet.

Lessen voor links

Tot nu toe is de houding van links in de rest van Europa heel onverstandig geweest. Het bezuinigingsbeleid in Griekenland is een bewust of onbewust experiment om de veerkracht van een bevolking te beproeven. Hoeveel kunnen lonen en pensioenen omlaag en hoeveel werknemers- en mensenrechten kunnen ongedaan gemaakt worden voordat de samenleving uiteen valt? Linkse partijen in de rest van Europa hebben ofwel ingestemd met de reddingspakketten en de bijbehorende bezuinigingen of hooguit geprotesteerd tegen de ernstige gevolgen van wat gezien werd als een noodzakelijke oplossing.

Wat links weigert te begrijpen is dat de veerkracht van alle mensen in Europa onder druk staat. Het Griekse ‘bezuinigingsrecept’ is geïmplementeerd in Spanje, Portugal, Italië en tot op zekere hoogte ook in Centraal- en Noord-Europa. De chantage van de EU tegenover de nieuwe regering in Portugal en tegenover de Spaanse antibezuinigingspartijen is een voortzetting van de chantage tegen de Tsipras-regering die heeft geleid tot de transformatie van Syriza van een antibezuinigingspartij naar een gewone probezuinigingsorganisatie.

Als linkse partijen in Nederland, Duitsland en andere EU-landen een echt alternatief willen opbouwen tegen de TINA (´There Is No Alternative´) van bezuinigingen en neoliberalisme, moeten ze het verzet van de Griekse bevolking tegen dit beleid steunen. Want verzet en niet veerkracht is de kwestie voor Griekenland en voor Europa!