‘Een basisinkomen voor iedereen’, ‘Europa ja, maar wel anders’ en ‘Welvaart zonder welzijn wordt uitvaart’. Het lijken verkiezingsleuzen voor actuele Tweede Kamerverkiezingen. Het zijn echter standpunten die al in de jaren zeventig geagendeerd werden door de Politieke Partij Radikalen (PPR). Deze in 1968 opgerichte christelijk radicale partij was een bijzondere speler in de Nederlandse politiek van de jaren zeventig en tachtig. In 1990 ging de partij op in GroenLinks, waarin het gedachtegoed van de PPR nog altijd is terug te vinden.

Generaties in gesprek

De vier belangrijkste thema’s van de partijprogramma’s van de PPR: ongelijkheid, vrede en veiligheid, participatie en milieu staan ook nu hoog op de politieke agenda. Op donderdag 3 november toetst een symposium de actualiteitswaarde van deze onderwerpen met panelgesprekken tussen de verschillende generaties. Wat hoopte de partij te bereiken en wat kwam hiervan terecht? Hoe verhield de partij zich tot het parlement enerzijds en tot actievoeren anderzijds? Overstijgen de inspanningen van de PPR de context van haar eigen tijd? Is er continuïteit in dit activisme of moet elke generatie opnieuw beginnen?

Tot de sprekers behoren onder meer Bas de Gaay Fortman, Bram van Ojik, Erik Jurgens, Peter Lankhorst en DWARS-voorzitter Iris Vergeer.

Nieuw boek

De basis voor dit gesprek is het nieuwe boek De Politieke Partij Radikalen, 1968-1990 - Macht uit het zadel dat op 3 november uitkomt en wordt gepresenteerd tijdens het symposium.

Dit boek is tot stand gekomen in samenwerking met historici van verschillende universiteiten, reünisten van de PPR, het Katholiek Documentatie Centrum (KDC), de Radboud Universiteit en het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP). Het verschijnt bij uitgeverij Boom.

 

boek PPR 1968 - 1990

Aanmelding

Deelname is gratis. Je kunt je tot uiterlijk 31 oktober aanmelden voor het symposium, door een mail te sturen naar info@kdc.ru.nl.