Het staat inmiddels als een paal boven water: willen we écht werk maken van een leefbare toekomst, dan moeten we de manier waarop wij met onze spullen omgaan fundamenteel veranderen. Dat betekent minder kopen, zorgen dat spullen langer meegaan en alles zoveel mogelijk hergebruiken.

Maar hoe krijgen we deze omslag van de grond binnen een economisch systeem dat ons voortdurend aanmoedigt om nieuwe spullen te kopen? Wat is er nodig om het consumentisme te stoppen en toe te werken naar een echte kringloopeconomie? En in hoeverre kunnen wij als consument onze macht hiervoor inzetten? In dit vierde Pletterij-debat over de Nieuwe Economie gaan we in relatietherapie met onze spullen.

De avond bestaat uit twee panelgesprekken die worden gemodereerd door Hans Rodenburg van Wetenschappelijk Bureau GroenLinks. In het eerste panel met impactexpert Babette Porcelijn en projectleider bij de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur Bas Waterhout zullen we ingaan op de grote vragen: Wat is de impact van consumptie op de planeet? Is het mogelijk om veel minder te consumeren? Hoe kansrijk is een circulaire economie? En hoe zit het met het draagvlak voor een zo fundamentele hervorming van onze economie?

In het tweede panel zoomen we in op de kledingindustrie, één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. We zien hoe deze industrie met wereldwijde handelsketens functioneert en hoe het enorme grondstoffengebruik een onlosmakelijk onderdeel is geworden van fast fashion. Gelukkig zijn er alternatieven. De Haarlemse ondernemer Sam Andalib van duurzame modewinkel Tiesjurt vertelt over de keuzes die ze maakt om het anders te doen en de dilemma’s die ze tegenkomt. Stijntje Jaspers, oprichter van stichting Fibershed, komt vertellen hoe zij de hele kledingketen probeert te hervormen.

Over de Postkapitalisme-Karavaan

Deze bijeenkomst is onderdeel van de Postkapitalisme-karavaan, een reeks evenementen waarmee we de door het land trekken om in gesprek te gaan over het doorgeslagen kapitalisme en over manieren om hier samen verandering in te brengen. Houd onze agenda in de gaten voor nieuwe bijeenkomsten!