De hele trias politica lijkt te wankelen. Ben je het daarmee eens?
“Daar moet in ieder geval buitengewoon kritisch naar gekeken worden, ook door de advocatuur zelf. Het is essentieel om grote groepen jonge mensen te bereiken over de problemen die nu bestaan en in de toekomst alleen maar groter zullen worden. Dit gedram en gezeur doe ik niet voor de lol, het gaat hen in de toekomst zo ongelooflijk raken en beïnvloeden. Je kunt niet achterover leunen en denken: wat maakt die ene vliegtuigstoel nou uit. Dat kán niet meer, wij vreten de hele aarde op met die vervuiling en uitstoot die we veroorzaken en nota bene het sterkst wordt ervaren in werelddelen waar ze de minste uitstoot hebben. De mensheid kan zo walgelijk zijn dat ik af en toe denk: misschien is het wel gewoon tijd dat we uitsterven. Dat zijn grote woorden, maar het probleem is nog veel groter.”
Als je politici hoort praten over de rechtsstaat en het klimaat, wat denk je dan?
“Ik ben echt teleurgesteld in het gebrek aan overtuigende taal in de politiek. Soms krijg ik de vraag waarom ik zelf de politiek niet in ga, maar dan worden mijn handen afgehakt. Er komt een slot op en je mag allerlei dingen opeens niet meer zeggen. Weet je waarom deze vreselijke Geert Wilders zoveel mensen inspireert? Omdat hij het enige lid is van zijn partij. Hij wordt door niemand beknot en kan zeggen wat hij wil. Door dat soort issues denk ik dat ik veel meer kan betekenen als advocaat en als privépersoon. Op mijn LinkedIn-pagina twijfelde ik laatst of ik mezelf ‘klimaatactivist’ moest noemen, maar dat voelde als koketteren. Daar heb ik toen ‘klimaatrealist’ van gemaakt.”
Waarom is een term als klimaatactivist koketteren voor jou?
“Ik wil mensen buiten mijn bubbel bereiken, juist óók degenen met een rechts hart. Het is een gezamenlijke strijd, die iedereen aangaat en waarin we allemaal mee moeten. De klimaatchaos die al plaatsvindt maakt het niets uit of je links of rechts bent, die manier van denken is totaal beperkend. Ik zou best graag een samenwerking opzetten met een rechtse influencer die veel jongeren bereikt. Al is het met make-uptips. Laat mij daar mijn verhaal vertellen, daar bereik ik meer mee dan wanneer ik dat hier in een links medium doe, waar iedereen neem ik aan het toch al met me eens is.
Hoewel… Waar is Jesse Klaver? Waarom hoor ik hem hier niet over? Hij heeft vier kinderen, ik gun het hem van harte, maar ik snap er geen snars van waarom jonge ouders in de politiek niets ondernemen wat hun eigen kinderen zó aangaat. Stel: je moet duizend stappen zetten om een grote impact te maken. Dan kun je één grote klap maken door Tata Steel weg te saneren, maar je kunt ook met z’n allen een heleboel stappen zetten die in totaal tot die duizend leiden. Aantallen doen ertoe. Als de overheid dit dossier negeert en zegt dat bestaanszekerheid geleverd kan worden zonder te investeren in klimaatbeleid en de aanpak van vervuiling, dan bestaat zij uit onwaarschijnlijke leugenaars.”
De huidige regelgeving maakt het ingewikkelder. Bedrijven beweren zelf: wij doen niks wat illegaal is.
“Dat is inderdaad vaak hun uitgangspunt: we mogen het, dus we doen het. Mijn standpunt daarentegen is dat een vergunning je niet het recht geeft om mensen ziek te maken, maar de verantwoordelijkheid om de belangen te beschermen van iedereen. Als gedurende de looptijd van een vergunning blijkt dat wat je doet ziekmakend is, dan zou de vergunninghouder dat moeten vermijden. Je hebt altijd een eigen verantwoordelijkheid op dit vlak.”
Wat moet er veranderen wat jou betreft, voor de zaken die je aanspant?
“Als de politiek in de handhavingssfeer bij omgevingsdiensten geïnvesteerd zou hebben in goede controles, waren dit soort strafzaken dus niet nodig. We hebben geen nieuwe wetten nodig, maar moeten handhaven wat we hebben. Pfas dat door heel Nederland is verspreid, microplastics die synergetische vergiftigingsreacties oproepen, bestrijdingsmiddelen die ongehinderd in het drinkwater terechtkomen en waar boeren parkinson van krijgen: waar zijn we in vredesnaam mee bezig? Helemaal wat de BBB betreft, die spreekbuis van de industriële boeren. Want er zijn wel degelijk prachtige ecologische boerenbedrijven, die het heel anders willen en kunnen doen. In artikel 22 van de Grondwet staat dat de overheid verplicht is om de gezondheid van burgers te bevorderen. Misschien zijn ze dat zelf vergeten. Soms word ik ook doodmoe van mezelf zo opwinden hoor, maar het is gewoon nódig.”
Wat kunnen we zelf doen?
“Als ik minister was, zou ik volop overheidsmaatregelen nemen. De elektrische fiets verbieden, autorijden alleen mogelijk maken voor meerdere mensen per voertuig. Maar het is onzin dat je als individu geen impact kunt hebben. Kijk kritisch naar wat je zelf doet en wat anders kan. Ondertussen hoop ik op de rechtse influencer die mij in wil zetten als spreekbuis. Mail me op ficq@ficqadvocaten.nl. Echt, zet me in. Wie wil er nou niet misleidende multinationals, die alleen de zakken van hun aandeelhouders willen vullen, ontmaskeren?”
Dit interview is een bewerkte versie van een gesprek dat Noortje Thijssen en Hans Rodenburg eerder voerden met Bénédicte Ficq in de podcast De Linkse Revolte. Bewerking: Sara Madou.