Zo’n politiek kan alleen maar op confrontaties uitdraaien, als populisten de macht krijgen. Amerika eerst, Nederland eerst en dan ook nog La France d’abord, het gaat moeilijk samen. Een ‘internationale van het nationalisme’ gaat al gauw aan haar tegenspraken ten onder. Zie hoe moeizaam de samenwerking tussen extreem-rechtse partijen in het Europees Parlement verloopt.
Zal de wal het schip keren? Alleen al omdat de mondiale uitdagingen die door populisten nu vaak ontkend worden – klimaatverandering voorop – wel degelijk dwingen tot internationale samenwerking? Kunnen de kosmopolitische tegenstrevers van de populisten, zoals de Groenen, die ontwikkeling bespoedigen door de verhouding tussen nationale staten en internationale organisaties opnieuw te definiëren?
Gedeelde soevereiniteit
Om het belang van internationale samenwerking te benadrukken, hoeven we de natiestaat niet overbodig te verklaren. Deze is en blijft in veel gevallen het geijkte platform voor besluitvorming over de publieke zaak. Waar de doorzettingsmacht van elke afzonderlijke staat ondermijnd wordt door grensoverschrijdende problemen, biedt juist internationale samenwerking de mogelijkheid om die doorzettingsmacht te herstellen.
Door binnen internationale organisaties af te spreken dat multinationals weer belasting gaan betalen, krijgen staten meer armslag om de vruchten van globalisering eerlijker te verdelen. Dat is geen ondermijning van soevereiniteit, maar herstel van soevereniteit door deze te poolen in een groter verband dat sterker staat tegenover de krachten van de mondiale markt.
Het recente (en rijkelijk late) offensief van de Europese Unie tegen belastingontwijkende bedrijven laat zien dat juist gedeelde soevereiniteit nationale overheden helpt om hun burgers te beschermen en de globalisering op een rechtvaardiger pad te brengen.
Zo bezien zijn de burgers die zich als verliezers van de globalisering zien niet zozeer gediend met herstel van de nationale soevereiniteit, als wel met herstel van het handelingsvermogen van de politiek. Daarvoor moeten we een stukje van onze soevereiniteit durven te delen met andere wereldburgers.
Het symposium ‘Wie is vandaag nog soeverein?’ vond plaats op donderdag 20 april, van 19.30 tot 22 uur, op het landelijk bureau van GroenLinks. Sprekers waren Nico Schrijver, hoogleraar internationaal publiekrecht, en Marloes Beers, universitair docent geschiedenis van de internationale betrekkingen.