Bedenker: Cathelijne Bouwkamp, wethouder duurzaamheid namens GroenLinks in Arnhem
Wethouder Cathelijne Bouwkamp: “De meest schrijnende vorm is als mensen de verwarming uitzetten omdat ze de energierekening niet meer kunnen betalen. Maar we spreken ook van energie-armoede als meer dan 10 procent van het besteedbaar inkomen van een huishouden naar de energieleverancier gaat. De oorzaak is vaak een combinatie: slecht geïsoleerde woningen, ongunstige energiecontracten en een toch al laag besteedbaar inkomen. Daarnaast gaat energie-armoede vaak gepaard met andere sociale problemen. Het blijft vaak onopgemerkt.
We kwamen er bijvoorbeeld achter dat de energierekening meestal niet wordt meegenomen in de schuldhulpverlening. Bewindvoerders kijken naar wat mensen kunnen besparen op boodschappen en kleding, maar niet op energie – terwijl daar vaak flink op te bezuinigen valt.”
Niet alleen armere huishoudens profiteren dus van een lagere energierekening; ook de energietransitie is erbij gebaat. De gemeente Arnhem heeft in het coalitieakkoord van 2018 een Klimaatfonds van 10 miljoen euro opgenomen om de co2-uitstoot in de stad te helpen verlagen. Bouwkamp zag al snel de kans om twee vliegen in één klap te slaan. “Door mensen bewust te maken van de voordelen van verduurzaming voor hun eigen portemonnee, hopen we dat meer mensen positiever staan tegenover bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen die de woningcorporaties in de huurwoningen gaan nemen.
Veel mensen met een lager inkomen willen daar wel aan bijdragen, maar zijn bang voor extra kosten. We moeten voorkomen dat de meest kwetsbare mensen in de stad de prijs betalen voor de energietransitie.”
Het experiment
‘Besparen op je energiekosten? Energiecoach Jan staat voor je klaar’. Een flyer met deze tekst, vergezeld door een foto van een vriendelijke ogende zestiger, kreeg een aantal Arnhemse huishoudens in september 2019 door de brievenbus. Binnen het Europese subsidieproject Climate Active Neighbourhoods, waar Arnhem tot begin 2020 in deelnam, had Bouwkamp gezien dat energiecoaches in Plymouth goede resultaten boekten.
De inzet van deze coaches bij inwoners met vaak verschillende sociale problemen, zoals werkloosheid, schulden of ziekte, zorgde voor een fors lagere energierekening en gaf een groot deel van de bewoners het gevoel meer controle te krijgen over hun leven. Ongeveer de helft van de bewoners voelde zich hierdoor beter en legde minder bezoeken af aan de huisarts en de fysiotherapeut.
Bouwkamp besloot om in Arnhem een pilot op te zetten met energiecoaches. Deze liep van tot februari 2020 en richtte zich op vijftig huishoudens in drie wijken.