Op het pad naar een klimaatneutraal Europa heeft de Europese Unie in 2030 alleen al voor batterijen tot 18 keer meer lithium en 5 keer meer kobalt nodig dan zij nu verbruikt, volgens de Europese Commissie. In 2050 zou bijna 60 keer meer lithium en 15 keer meer kobalt nodig zijn. Ook de vraag naar zeldzame aardmetalen gaat een paar keer over de kop.

Overal in Europa worden batterijenfabrieken gebouwd. Maar waar komen de benodigde metalen vandaan? Kunnen we die zelf delven? Of wordt Europa nog sterker afhankelijk van de toevoer van metalen uit ontwikkelingslanden en China, waar de mijnbouw vaak gepaard gaat met sociale misstanden en ecologische verwoesting? Wat kan recycling bijdragen aan onze metalenvoorziening?

De focus van dit webinar ligt op de waardeketen van batterijen in Tsjechië, een land met een grote auto-industrie. Moet het land de lithiumvoorraad in zijn ondergrond gaan ontginnen? Welke rol kan Tsjechië spelen bij de productie en recycling van batterijen?

SPREKERS

  • Ewa Sufin-Jacquemart (Strefa Zieleni Stichting, Polen) over de Europese vraag naar metalen voor de energietransitie en digitalisering
  • Tomáš Kazda (Technische Universiteit Brno, Tsjechië) over grondstoffen en technologieën voor de productie van batterijen
  • Pavel Čmelík (energiebedrijf ČEZ, Tsjechië) over batterijenproductie en lithiumwinning
  • Alicia Valero (Onderzoekscentrum voor Energiebronnen en Consumptie, Zaragoza, Spanje) over recycling van schaarse metalen
  • Petr Kratochvíl (Ecobat, Tsjechië) over batterijenrecycling

Het webinar wordt geleid door Martin Ander (Instituut voor Actief Burgerschap, Tsjechië).

VOERTAAL

De voertalen van het webinar zijn Tsjechisch en Engels, met simultaanvertaling.

PLATFORM

Het webinar vindt plaats via het videoconferentieplatform Zoom. Je ontvangt per e-mail een toegangslink nadat je je hebt aangemeld. Het is verplicht je vooraf aan te melden.

Dit webinar maakt deel uit van het project Metalen voor een groen en digitaal Europa van de Green European Foundation. Het wordt georganiseerd met steun van het Instituut voor Actief Burgerschap (Tsjechië) en Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, en met de financiële steun van het Europees Parlement aan de Green European Foundation.

Logo Green European Foundation