Mirjam Wijnja (1982) is wethouder in de gemeente Groningen, met onder andere gebiedsgericht werken en democratische vernieuwing in haar portefeuille. Daarvoor werkte zij onder meer in de jeugdhulpverlening. Hier leerde zij hoe belangrijk het is om naar het perspectief van jongeren te vragen.
Wijnja: “Ik vond het eigenlijk heel frustrerend dat wij als organisatie niet leerden van de jongeren die we als hulpverlener begeleidden. Dat vond ik echt een gemis. Dus dat ben ik zelf gaan organiseren. Door om te beginnen de simpele vraag te stellen: 'Hoe is het om jou te zijn en wat verwacht je van mij?'”
Wijnja vertelt hoe dit tot nieuwe inzichten leidde: “Bijvoorbeeld hoe de brieven die je stuurt op jongeren overkomen, of wat de ontvangst bij de deur doet met iemand van 16 die zich heel onzeker voelt. Heb je ooit door die bril naar je werkprocessen gekeken? Dat heeft mij toen echt de ogen geopend. Het zit ’m soms in kleine dingen die je relatief gemakkelijk kunt veranderen.”
Deze vraag stellen is hierdoor een basishouding geworden: “Als er nu een ambtenaar tegenover mij zit met een plan, vraag ik vaak: ‘Goh, heb je al gevraagd wat jongeren hiervan vinden?’"
Waarom is het betrekken van jongeren belangrijk?
“Het is eigenlijk heel simpel: jongeren zijn inwoners van onze gemeente. Je hebt alle perspectieven nodig voor goed beleid, en je hebt als wethouder of beleidsambtenaar nou eenmaal blinde vlekken, dit is inherent aan jouw eigen positie. Dus je moet iets doen om die blinde vlekken op te heffen. Om jongeren te bereiken, en dan écht een goede dwarsdoorsnede te krijgen, moet je een stap extra zetten.”