Hierdoor werken inmiddels miljoenen Nederlanders gedwongen als flexwerker of zzp’er, staan besteedbare inkomens stil, blijven loonsverhogingen achter en neemt de productiviteit amper toe, waardoor de financiële buffers van huishoudens (te) klein zijn en schulden toenemen. Wel groeien vermogens ondertussen ongekend snel: zo is de pensioenpot de afgelopen twee decennia geleden verviervoudigd en was het vermogen van Nederlandse miljonairs in 2016 25 keer zo groot als het vermogen van de onderste helft van alle huishoudens, terwijl dat in 2013 ‘slechts’ 14 keer was.
In plaats van te compenseren voor het gebrek aan private investeringen, heeft de overheid zich tot doel gesteld de staatsschuld te verkleinen en begrotingsoverschotten te realiseren. Dit leidt tot verdere uitkleding van de publieke sector in plaats van de zo noodzakelijke investeringen. Bibliotheken worden gesloten en onderwijs, gezondheidszorg, politie en rechtspraak spreken zich keer op keer uit over problematische personeelstekorten.
Bezemer laat overtuigend zien dat de manier waarop het systeem is ingericht een kleine groep van aandeelhouders en money managers – de mensen verantwoordelijk voor het beheer van de gigantische vermogenspotten – ten goede komt, maar voor het collectief niet werkt.
In het tweede deel van Een land van kleine buffers beschrijft Bezemer met een sneltreinvaart de totstandkoming en werking van het financiële systeem. De manier waarop het geld stroomt; waarom buffers zo belangrijk zijn voor bedrijven en individuen; hoe de wereldwijde schulden constant groeien; de rol van banken en investeerders; wat rentederivaten zijn en waarom ze ertoe doen; waarom bedrijven hun aandelen inkopen; en nog veel meer.
Dit is verreweg het meest technische gedeelte van het boek, maar helaas ook het kortste. De hoge informatiedichtheid beneemt soms het zicht op het verband tussen en de relevantie van de verschillende onderwerpen. Toch is de inhoud van deel twee essentieel om de andere twee delen goed te begrijpen. Voor de economisch minder onderlegde lezer was het goed geweest om hier iets uitgebreider bij stil te staan.