Recensie: Het Ecologisch Kompas
Groene politiek leeft meer dan ooit. Aangespoord door alarmerende VN-rapporten, scholierenstakingen en XR-rebellen besteden steeds meer politieke partijen serieuze aandacht aan klimaatverandering. De klimaatwet die Jesse Klaver en Diederik Samsom in 2018 initieerden, kon dan ook op steun rekenen van de VVD tot de SP. Voorbij is de tijd dat GroenLinks zich als enige druk maakte over het klimaat.
Nu bijna alle partijen zich zeggen te committeren aan het klimaatakkoord van Parijs is het de vraag wat dan de onderscheidende politiek van GroenLinks is. Wat antwoord je de gesprekspartner op een feestje die zegt voor een stevig klimaatbeleid te zijn en daarom D66 of ChristenUnie te stemmen? Hoe zorg je tijdens de gemeenteraadscampagne voor een spannend debat over sociaal beleid als je tegenover de lokale PvdA staat?
Het ecologisme
In de onlangs verschenen bundel Het Ecologisch Kompas verkent Dirk Holemans met een team van auteurs het wereldbeeld, de kernwaarden en concrete toepassingen van het ecologisme. Deze politieke filosofie ligt aan de basis van groene partijen en zorgt voor een uniek geluid ten opzichte van andere progressieve partijen. Het wereldbeeld van het ecologisme dat naar voren komt in de bundel wordt gekenmerkt door verbondenheid.
Mensen zijn wereldwijd verbonden met elkaar, met toekomstige generaties, en met de natuur. De kleding die we kopen om de hoek bepaalt mede de ontwikkeling van kinderarmoede in Bangladesh. De CO2-uitstoot van onze vlucht naar Egypte voor een snorkelvakantie zorgt voor opwarming van de aarde die schadelijk is voor de koraalriffen in de Rode Zee.
Deze verknoping en verbondenheid van mensen en natuur op mondiale schaal levert een complex sociaalecologisch systeem op dat we holistisch moeten benaderen om rekening te houden met de dwarsverbanden en terugkoppelingen. Dit wereldbeeld leidt ook tot bijzondere verantwoordelijkheden in ons politieke handelen.