Recensie: Moonshot
Moonshot kan worden gelezen als een vervolg op haar eerdere boeken. In De ondernemende staat (2013) haalde Mazzucato het idee onderuit dat overheden logge bureaucratieën zijn en bedrijven creatieve, innovatieve organisaties. Ze gebruikt Apple als voorbeeld voor deze stelling. In zijn smartphones maakt Apple gebruik van technologieën als GPS, internet, touch screen en stemherkenning – stuk voor stuk innovaties die zijn gefinancierd door de overheid. Apple heeft ze slechts samengevoegd in een telefoon, en gaat er met de winst vandoor. Mazzucato concludeert dus dat het eerder overheden zijn die zorgen voor innovatie en waarde, en weerlegt daarmee de mythe van de vrije markt en de kleine overheid.
Vervolgens richtte ze in De waarde van alles (2018) haar pijlen op het kapitalisme. Ze bekritiseerde ons economische systeem omdat dit het onttrekken van waarde beter beloont dan het creëren ervan. Zo is het weer Apple dat enorme winsten maakt door de ‘innovatieve kracht’ van het bedrijf, terwijl het in werkelijkheid profiteert van het publieke geld van de overheid. Ze halen dus geld uit de economie, zo beargumenteert Mazzucato, in plaats van het toe te voegen. Met Moonshot gaat Mazzucato ten slotte een stap verder door ‘grootse missies’ te schetsen om het kapitalisme in de goede richting te hervormen.
Apollo
Om het kapitalisme te hervormen en een nieuw, duurzaam economisch stelsel in te voeren, hebben we dus een missie nodig, vergelijkbaar met het Apolloprogramma van de Amerikaanse president John F. Kennedy, waar de titel van het boek naar verwijst. Met het grootse doel voor ogen om de mens op de maan te laten landen en hem weer veilig naar de aarde te brengen, konden massale overheidsinvesteringen vrijgemaakt worden, die talloze banen hebben gecreëerd en leidden tot enorme technologische innovaties.
Mazzucato heeft iets soortgelijks voor ogen met haar ‘missie-georiënteerde benadering’: we moeten een missie formuleren, “een gedurfd maatschappelijk doel dat bereikt kan worden door grootschalige samenwerking tussen publieke en private partijen”. Vervolgens bouwen we er een economie omheen die in staat is de doelen te bereiken.