Bedenker: Marij Pollux, wethouder duurzaamheid voor GroenLinks
“De actieve dorpsraad van Hout-Blerick had een groep studenten van de hogeschool Arnhem-Nijmegen al opdracht gegeven om een duurzame toekomstvisie te maken voor het dorp”, vertelt wethouder duurzaamheid Marij Pollux. “Ook is de dorpsraad samen met een basisschool aan de slag gegaan met het project Raad van Kinderen. Als gemeente wilden we graag klimaatgesprekken houden, in navolging van de landelijke Klimaattafels, om na te denken over de vraag hoe we het dorp klimaatbestendig konden houden en dit vast te leggen in lokale klimaatakkoorden – in de geest van het Parijs-akkoord. Hier was in beide stadsdelen veel enthousiasme voor.”
Het experiment
Aan de basis van de akkoorden stonden de thema’s nieuwe energie, nieuw gebruik en nieuwe natuur, vertelt Pollux. “Daarnaast wilden we elke inwoner, elk bedrijf en elke school een haakje bieden om in actie te komen. Als mensen actief zijn op één onderwerp, bijvoorbeeld energie, zijn ze eerder geneigd om ook op de andere thema’s aan de slag te gaan. Behalve de gemeente en de dorpsraad zaten onder meer een supermarkt, vrijwilligers van de groenploeg, scholen, de voetbal- en gymnastiekvereniging, de fanfare en de carnavalsvereniging aan tafel. “Die verenigingen bereikten veel meer inwoners dan wij als gemeente.”
De gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen vormden het uitgangspunt voor de gesprekken. Daarnaast volgden de lokale klimaattafels zoveel mogelijk de structuur van de landelijke tafels. “Industrie hebben we niet in Hout-Blerick, maar landbouw en landgebruik zijn hier wel hele belangrijke thema’s. Net als energieverbruik natuurlijk. We hebben brainstormsessies gehouden en uit alle ideeën een aantal afspraken gedestilleerd. Dit hebben we zo concreet mogelijk opgeschreven, met daarbij antwoord op de vraag: en wie gaat dit uitvoeren? Vaak wordt automatisch naar de gemeente gekeken, maar wij willen vooral een faciliterende en activerende rol spelen.”