Redactioneel
De kans is statistisch gezien echter groter dat dit feit nieuw voor u is – op een enkeling na gold dit in ieder geval voor de redactie van de Helling. Maar door het verstrekken van hypotheken en andere leningen, creëren en beheren commerciële banken meer dan 95% van al het geld dat in omloop is, oftewel enkele tientallen miljarden euro’s per jaar. Hoe democratisch is dat? En wat zijn de gevolgen voor de duurzaamheid van onze economie?
Reden genoeg voor de redactie om zich eens te verdiepen in de wondere wereld van de geldschepping. Daarmee zijn we niet de enigen: de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid publiceert op verzoek van de minister van Financiën in januari een langverwacht onderzoek naar de verschillende aspecten van geldschepping en mogelijke alternatieven.
Alternatieven voor het huidige geldstelsel staan in deze Helling centraal. Hoogleraar Geowetenschappen Klaas van Egmond betoogt dat de overheid het geld dat zij nu misloopt doordat commerciële banken geld scheppen en beheren, uitstekend had kunnen gebruiken voor broodnodige investeringen in duurzaamheidsopgaven zoals de energietransitie. Martijn Jeroen van der Linden, promovendus aan de TU Delft, legt uit hoe digitale technologieën een alternatief geldstelsel in publieke handen ook daadwerkelijk mogelijk maken.
Food for thought dus. Dat geldt ook voor het interview met politiek-filosoof Ulrike Guérot. Interviewer Tom Vasseur bevroeg haar in Brussel over haar voorstel om Europa om te vormen tot een republiek, volgens haar de enige manier om Europa te redden als hoeder van vrijheid en rechtvaardigheid. Mijn favoriete quote uit dit boeiende interview: “Het werken aan betere wereld lijkt op het bereiden van risotto. Je begint bij de basis – gelijke rechten en vrijheid voor alle Europeanen – en dat bouw je heel, heel langzaam uit.”
Eet u smakelijk.
Suzanne van den Eynden
Hoofdredacteur