Recensie: Op grond van samenwerking. Woningen, voedsel en trage wegen als heruitgevonden commons

En die zijn er in overvloed: denk aan wooncoöperaties waar je als aandeelhouder zorgeloos kunt wonen met een levenslang woonrecht of aan stichtingen als De Landgenoten die kostbare landbouwgrond uit de markt halen en deze tegen een eerlijke prijs ter beschikking stellen van bioboeren. Maar ook ‘trage wegen’: veilige en mooie verbindingen die het landschap ontsluiten voor wandelaars, ook degenen die slecht ter been zijn.

Boek Op grond van samenwerking
Boek Op grond van samenwerking

Interessant zijn de besprekingen van goed werkende wooncoöperaties zoals Community Land Trust Brussel (138 woningen) en wooncoöp Kalkbreite in Zürich (250 woningen). Naast uitgebreide uiteenzettingen over de geschiedenis van grond-gebaseerde commons, over de relevantie voor de huidige tijd en over de verschillende modellen die opkomen, gaat het boek in op een mogelijke juridische basis voor land- en wooncommons en de rol van overheid en governance.

Op grond van samenwerking reikt daar veel inzichten voor aan en roept op tot juridische innovatie. “Wat collectief onderhandeld wordt bij ruimtelijke commons, is een erg brede categorie van eigendomsregimes: niet alleen de regels over het bezit, maar vooral ook de gebruiksrechten voor een divers en meer inclusief landgebruik en -beheer staan daarbij ter discussie.” Dat vraagt volgens de auteurs om juridische flexibiliteit en nieuwe rechtsvormen.

Meer informatie: Oikos.be/theindigoproject.be

Literatuur

  • Op grond van samenwerking. Woningen, voedsel en trage wegen als heruitgevonden commons Annette Kuhk, Dirk Holemans, Pieter van den Broeck (red.), Uitgeverij EPO 2018