En klimaat? Ook die uitdaging eist een hoofdrol op in het werk van Djaïz. Hij ziet in de strijd tegen klimaatopwarming zelfs een oplossing voor de bestaansonzekerheid van sedentairen, die nu op zoek zijn naar hun plek. De klimaatcrisis vraagt immers om beter zorg te dragen voor het lokale grondgebied. Lokaal voedsel produceren, decentraal energie opwekken, zorgen voor de natuur: het zijn nieuwe tewerkstellingskansen voor sedentaire werknemers.
Klimaatbeleid helpt dan om de kloof tussen nomaden en sedentairen te dichten, net als het bijdraagt aan het verkleinen van de kloof tussen (wereld)steden en landelijke gebieden. Het wordt een vorm van arbeidsdeling: het maakt hen allebei weer nuttig en belangrijk.
De democratische natiestaat is er om “de slagkracht van de op globalisering gerichte nomadenactiviteiten te waarborgen” en voor “een waarachtige circulaire economie, die opnieuw waarde geeft aan een groot aantal sedentaire beroepen”. Het is de zoektocht naar een nieuw evenwicht tussen competitie en samenwerking, tussen snelheid en “oases van vertraging buiten het domein van de wereldhandel”.
Het ‘wij’ kan volgens de auteur gefundeerd worden op drie te onderscheiden dimensies: de plek waar we wonen en ons verbonden mee voelen (de lokale gemeenschap), de uit onze nationale geschiedenis overgeleverde waarden die ons tot nu verenigen (de democratische natiestaat) en de kernprincipes die de Europese natiestaten samenbrengen (Europa). Toegepast op de verzorgingsstaat heeft elke natiestaat zijn eigen stelsel, maar wel telkens gebaseerd op een ideaal van sociale rechtvaardigheid.
Djaïz predikt complementariteit tussen mensen, tussen gebieden en tussen instituties. Hardnekkige tegenstellingen weet hij om te zetten in een geloofwaardige strategie van samenwerking. Andere denkers worden gretig aangehaald, maar Djaïz smeedt het tot een eigenzinnig en coherent geheel. Voor al zijn grote idealen stippelt hij een pragmatische route uit: met en via de natiestaat.
Het pleidooi voor de natiestaat is een tikkeltje tegendraads. Net daarom is Slow Democracy één van de meest lezenswaardige boeken van de laatste jaren. Als groenen en progressieven moeten we durven erkennen: het mantra think globally, act locally schiet tekort. Daar moet bij: organize nationally. Djaïz zijn totaalverhaal is daarom een must-read. Dat is het zeker voor alle pleitbezorgers van inclusieve groene en progressieve politiek, omdat hij mensen en thema’s met elkaar weet te verbinden.
Slow democracy
David Djaïz. Uitgeverij Pluim, 2020