De bomen en het bos
In een voorstel voor een alternatieve politieke structuur waarin loting een belangrijke rol speelt, stelde de Amerikaanse politicoloog Terry Bouricius voor om de functies van de wetgevende macht te splitsen.
In plaats van één kamer die wetten maakt, stelt hij voor op basis van loting een panel samen te stellen dat bepaalt welke maatschappelijke vraagstukken aangepakt moeten worden; een ander panel dat een wet op zo’n maatschappelijk vraagstuk formuleert; en een derde panel dat stemt over die wet. Interessant aan het voorstel van Bouricius is dat hij de functies die nu allemaal bij een parlement liggen, uit elkaar trekt.
Vanuit dit perspectief kan je ook de vraag stellen waarom de controlerende en de wetgevende functie in Nederland bij slechts één orgaan liggen. Taiwan heeft geen Trias Politica, maar vijf zogeheten yuans: naast de uitvoerende, de wetgevende en rechtsprekende yuans is er de examinerings-yuan die gaat over de benoeming en promotie van ambtenaren, en controle-yuan die belangrijke controlerende taken heeft.