Dr. Bertrand Picard was gastspreker op Ecoprocura, de grootste duurzaam inkoopbeurs van Europa, begin oktober in Nijmegen. De Zwitser vloog in 2015 als eerste de wereld rond met een vliegtuig op zonne-energie. Ik was dan ook verbaasd toen ik hem hoorde zeggen: “People who trust in innovation have an excuse to postpone their actions.”
Picard heeft wel gelijk. Het succes van duurzaam bouwen is niet afhankelijk van technologie en innovaties. Dat succes hangt vooral af van ons vermogen om echte keuzes te maken. En dan kunnen we nu al grote stappen zetten op het gebied van circulair en klimaatvriendelijk bouwen. Niet in 2050, niet in 2030. Vandaag.
Heilige graal of grabbelton?
Het begint ermee dat we met zijn allen afspreken wat we eigenlijk bedoelen met ‘circulair bouwen’. Als ik er een willekeurige projectleider van een gemeente, bouwbedrijf of woningcorporatie op aanschiet komen er vooral abstracte omschrijvingen voorbij. In grote lijnen “heeft het alles met hergebruik en recycling te maken”.
Als we niet uitkijken geeft die vage definitie fabrikanten van vervuilende materialen lucht om ze te blijven produceren. “Als ik maar kan aantonen dat mijn product recyclebaar is, dan ben ik onderdeel van de circulaire economie.” Waar eerder het begrip duurzaamheid steeds meer ging lijden aan inflatie, dreigt met circulair bouwen precies hetzelfde te gebeuren. Het resultaat: een grabbelton waar eenieder zijn voordeel uit haalt.
Van nature circulair
Begrijp me niet verkeerd, ik ben een fan van circulair bouwen. Maar om haar echte potentie te benutten is het belangrijk te kijken naar haar oorsprong. Die komt voort uit de situatie dat we grote problemen hadden met grondstofvoorraden die we uitputten, en afval dat zich opstapelde. Niet zo gek, we zijn zo gewend aan ‘fossiele’ materialen als kunststof, staal en beton. Een logische oplossing is het zo lang mogelijk vasthouden van die materialen in onze gebruiksketen door hergebruik of recycling. In het circulaire denken noemen we dat de technologische kringloop. Het opvallende is dat die technische kringloop in de praktijk verworden is tot dé definitie van circulair bouwen.