Politici moeten lef tonen en de verdere ontwikkeling van zorgrobots stimuleren.[1]
Wie de demografische rapporten van de Verenigde Naties bekijkt, kan er bijna niet omheen: de wereldbevolking vergrijst in toenemende mate. Ouderen maken een steeds groter deel uit van de totale bevolking, mede doordat onze levensverwachting structureel toe lijkt te nemen en het geboortecijfer al jaren daalt. Omdat ouderen, net als jonge kinderen, relatief veel zorg behoeven, leidt de vergrijzing tot een toename in de vraag naar zorg, zowel cure als care. Om in deze groeiende vraag te voorzien, beperken overheden zich vooralsnog tot voorstellen die meer zorgwerkers moeten trekken (zie het stimuleren van immigratie in Duitsland) en zorgtaken van zorginstellingen naar de eigen omgeving moeten verplaatsen (zie de pleidooien voor een participatiesamenleving in Nederland). Hoewel deze voorstellen onderdeel kunnen zijn van de oplossing, zijn zij simpelweg ontoereikend. De mogelijke oplossing? Zorgrobots.
Dat de relatieve toename van het aantal ouderen geen kleine, tijdelijke fluctuatie is, blijkt wel uit de statistieken. Momenteel maken mensen van 60 jaar en ouder ongeveer 13% uit van de wereldbevolking, wat zich vertaalt in grofweg 7 potentiële werkenden per oudere.[2] Volgens schattingen van de VN zal het percentage 60-plussers in 2050 toegenomen zijn tot 32%, waarbij er nog slechts 3 potentiële werkenden over zijn per oudere. In de meeste westerse landen is de verhouding tussen potentiële arbeidskrachten en gepensioneerden nog lager; in Nederland is deze bijvoorbeeld momenteel slechts 3 op 1, en in 2050 nog maar 2 op 1. Deze ontwikkelingen leiden ook tot een structurele toename van het aantal klachten gerelateerd aan ouderdom, zoals hart- en vaatziekten, dementie, beperkte mobiliteit, sommige vormen van kanker, en - vaak onderbelicht - eenzaamheid. Het aantal mensen dat gepaste zorg kan bieden, en de emotionele en financiële lasten ervan kan dragen, blijft echter gelijk, of neemt in sommige gevallen zelfs af.
Werkdruk verlagen
Dat robots nog niet op grote schaal worden ingezet in de zorg komt vooral doordat bestuurders en politici zich teveel laten leiden door mogelijke risico’s. Hierdoor blijven de vele voordelen van zorgrobots onderbelicht. Zo kunnen ze de werkdruk voor zorgend personeel en mantelzorgers verlagen, door de zware, saaie taken over te nemen. Verzorgers kunnen zich dan richten op het sociale deel van hun zorgtaken, waardoor de kwaliteit van de zorg verbetert, verzorgers meer voldoening en plezier uit hun bezigheden halen en mantelzorgers meer tijd overhouden om desgewenst naast hun zorgtaken te werken. Managers kunnen met zorgrobots de productiviteit in de zorg verhogen, terwijl ze door het verlagen van de werkdruk ook het menselijk verzuim kunnen terugdringen. Ouderen krijgen dus betere zorg, met name omdat er meer tijd en ruimte is voor sociale interactie met de mensen om hen heen. Dat zorgbestuurders en politici desondanks vooral oog hebben voor de mogelijke risico’s, komt voort uit risicoaversie en angst voor een gebrek aan draagvlak bij respectievelijk aandeelhouders en kiezers. Beleidsmakers zien het nemen van vooruitstrevende, gedurfde beslissingen als een risico, en volgen liever anderen dan dat ze op eigen initiatief de leiding nemen.