Opinie werknemersparticipatie: Pascale Nieuwland-Jansen
De afgelopen jaren heeft een gestage machtsverschuiving plaatsgevonden waarbij aandeelhouders het steeds vaker voor het zeggen hebben. Werknemers daarentegen hebben de grip op hun bedrijven geleidelijk verloren en hebben vaak maar een beperkte inspraak in belangrijke beslissingen zoals fusies, overnames en reorganisaties.
Hoe kunnen we deze balans herstellen en de zeggenschap van werkenden versterken? Hoe creëren we een situatie waarin medewerkers wel meedelen in de winst en inspraak hebben bij belangrijke ondernemingsbeslissingen? Volgens ons ligt de oplossing in het aandeelhouderschap van werknemers.
Om daadwerkelijk de machtsverhoudingen binnen bedrijven te herstellen is het nodig dat werknemers mede-eigenaar worden. Het mooie is dat financiële medewerkersparticipatie niet alleen de zeggenschap van werknemers versterkt maar tegelijkertijd de productiviteit van bedrijven verhoogd. In dit artikel leggen we uit waarom dat zo is en hoe medewerkersparticipatie het best kan worden gestimuleerd.
Wat is financiële medewerkersparticipatie?
Financiële medewerkersparticipatie betekent dat medewerkers financieel meedelen in het bedrijf. Dit kan via winstdeling, waarbij werknemers simpelweg delen in de winst, maar ook via opties, aandelen en de verschillende varianten hiervan zoals certificaten van aandelen.
In dit artikel richten we ons specifiek op bedrijfsbrede medewerkersparticipatie in de vorm van aandelen of certificaten van aandelen. Deze vorm komt in Nederland nog zeer weinig voor omdat participatieregelingen vaak alleen worden gebruikt voor het topmanagement. Bedrijfsbrede regelingen voor alle medewerkers zien we slechts in vier procent van alle Nederlandse bedrijven, met bekende voorbeelden als Witteveen+Bos, Sligro, Holland Colours, Donkergroen en Goudappel Coffeng.[1]
Collectieve vertegenwoordiging
Werknemer-aandeelhouders kunnen deelnemen aan de aandeelhoudersvergadering van hun bedrijf. Dit is het orgaan waar de belangrijke ondernemingsbesluiten worden genomen, maar waarvan zij over het algemeen zijn uitgesloten. Hierdoor worden hun belangen vaak over het hoofd gezien. Als aandeelhouder hebben werknemers echter dezelfde wettelijke rechten als andere aandeelhouders. Op die manier kunnen zij zelf hun belangen behartigen en meebeslissen op de aandeelhoudersvergadering.[2]
Dit doen werknemers over het algemeen niet individueel maar in een collectief systeem met certificaten van aandelen. Alle werknemers worden als collectief vertegenwoordigd door een stichting; het zogenoemde Stichting Administratiekantoor (STAK). De stichting is de aandeelhouder en het bestuur neemt deel aan de aandeelhoudersvergadering namens de certificaathouders.[3]
Effecten van financiële participatie
Inmiddels wordt er al meer dan veertig jaar onderzoek gedaan naar de effecten van medewerkersparticipatie. Een groot deel hiervan hebben wij inzichtelijk gemaakt in de kennisbank van de Stichting Nederlands Participatie Instituut (SNPI). Vrijwel alle onderzoeken laten zien dat bedrijfsbrede participaties een win-win zijn. Zowel voor de onderneming als voor de medewerkers.
Zo blijkt dat bedrijven met een brede financiële participatieregeling in de vorm van aandelen of certificaten financieel beter presteren dan bedrijven zonder zo’n brede regeling of met alleen een regeling voor de top.[4]
Een waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat medewerkersparticipatie de betrokkenheid van werknemers vergroot. Medewerkers die meedelen in de waarde en winst van het bedrijf, hebben er baat bij dat het goed gaat met de organisatie. Ze kunnen niet alleen invloed uitoefenen op de kosten en de resultaten maar profiteren er ook van als de organisatie beter gaat functioneren. De winsten worden verdeeld onder alle aandeelhouders, dus ook de medewerkers-aandeelhouders. Iedereen kan op zijn of haar eigen niveau en werkplek bijdragen aan het grote geheel. Het welzijn van werknemers in deze bedrijven is dan ook bovengemiddeld hoog.