De begrippen ‘links’ en ‘rechts’ zijn al talloze malen doodverklaard, maar blijken steeds weer relevant, ook na deze Tweede Kamerverkiezingen. Moderne patronen van universaliteit en particulariteit zorgen daarvoor. Links staat voor de taak beide met elkaar te verbinden.
“Ik hoor nog wel eens om me heen: wat ben je links geworden. Dat is een verkeerde aanname. Ik zei dit soort dingen al in de jaren zeventig. Toen was daar niets radicaal aan. Het is de samenleving die zo rechts is geworden, zo verschrikkelijk rechts.”
Dit is de laatste zin uit een beroemd interview uit de Volkskrant met de voormalige topman van D66, Jan Terlouw. Dat de samenleving, zoals Terlouw hier vaststelt, sterk naar rechts is opgeschoven, is inmiddels ook uit de landelijke verkiezingen gebleken. GroenLinks won, de Partij van de Dieren won, de SP bleef gelijk en D66 groeide. Maar de PvdA veranderde in een kleine splinterpartij. Als je naar de totale zetelverdeling kijkt, is Nederland door het enorme zetelverlies van de PvdA een flink stuk naar rechts opgeschoven.
Katalysator
Hoe is dat zo gekomen? De sociaaldemocratie heeft niet alleen in Nederland, maar overal in Europa verlies geleden. Tal van verklaringen daarvoor doen de ronde. Daar wil ik het nu echter niet over hebben. In plaats daarvan wil ik wat dieper ingaan op de begrippen ‘links’ en ‘rechts’. Hoe komt het dat deze begrippen, na talloze malen te zijn doodverklaard, telkens springlevend uit de as oprijzen?
Het is wellicht een cliché, maar ik denk dat we het antwoord moeten zoeken in de Verlichting en de Franse Revolutie. Zoals bekend beloofden de Verlichters – en dat geldt zeker voor de Franse revolutionairen – een geheel nieuwe samenleving te scheppen: een maatschappij gestoeld op de principes van vrijheid, gelijkheid en broederschap.
De breuk met ‘de traditie’ was volgens de Franse revolutionairen zo groot dat men vond dat de jaartelling vanaf de revolutie bij jaar één moest beginnen. Er was zelfs een Frans kanton waar burgers per decreet het woord vous afschaften. Voortaan zouden alle burgers – excuses voor het seksisme - ‘broeders’ worden.
Aan de hand van de genoemde trits waarden valt het verschil tussen links en rechts als volgt te typeren. Links is de partij die zich in de eerste plaats om het streven naar gelijkheid bekommert. Geactualiseerd naar onze tijd houdt dit in dat links’ grootste zorg de 'spreiding van kennis, inkomen en macht' is.