Eén van de kernvragen voor de komende periode is daarom hoe we democratie en rechtsorde beschermen in een wereld waar deze hevig onder druk staan. In het fundament onder de samenwerking is hier een antwoord op nodig. Dit antwoord vergt een visie op de positie van Nederland in Europa, een visie op de positie van Europa in de wereld en een visie op hoe we de Nederlandse democratie versterken en de rechtstaat beschermen. Hoe we pal staan tegen rechts-extremisme en populisme. En hoe we zorgen dat de instituties waarop onze democratie en rechtsorde zijn gebaseerd – ons parlement en óók de instituties in Brussel – weer van iedereen zijn en niet enkel de neoliberale agenda dienen. Dit vergt nieuwe vormen van democratisering, verhogen van representativiteit en betrokkenheid, herstel van de integriteit en van dienstbaarheid van de instituties aan de samenleving, in plaats van dienstbaarheid aan de politiek en aan zichzelf. En het versterken van de weerbaarheid van onze democratie, door bijvoorbeeld te investeren in onderwijs en burgerschapsvorming. Het is ontzettend nodig dit onderdeel te maken van de links-progressieve agenda.
3. Een links-progressief verhaal dat het hart raakt
Sociaal-culturele bestaanszekerheid en het beschermen van democratie en rechtsorde zijn minder technische zaken dan financieel-economische vraagstukken en de duurzaamheidstransitie. Het zijn aspecten die raken aan de zachte kant van de samenleving en aan identiteit; aspecten die het hart raken. In onze ogen is het essentieel dat politiek óók het hart raakt.
In het voorwoord van het discussiestuk van de wetenschappelijke bureaus staat: "We geven in dit stuk richting aan het ‘waarom’ en ‘wat’ van linkse samenwerking." In mijn ogen is het echter meer ‘wat’ dan ‘waarom’. Ik mis een gezamenlijk ‘waarom’, in de vorm van de beschrijving van het Nederland waar we naar streven. Niet als blauwdruk, maar als wenkend perspectief. Dat inspireert. Dat motiveert om deel te zijn van de links-progressieve beweging. Mijns inziens is de roeping van politieke bewegingen juist om te inspireren en de verbeelding aan de macht te brengen.
Als bezieling ontbreekt, wordt politiek technocratisch. Dit was te zien in de campagne voor de laatste Tweede Kamerverkiezingen. De Linker Wang heeft toen als feedback aan GroenLinks gegeven: "Wat we misten is een wervend verhaal dat een wenkend perspectief schetst voor Nederland en kiezers bindt. Natuurlijk, het ontbreekt niet aan de kwaliteit van plannen. Ons verkiezingsprogramma is een geweldige set ideeën. Maar worden kiezers er ook enthousiast van? Biedt het een wenkend perspectief? Zoeken we de motivatie voor deze plannen niet teveel in wat er mis gaat, in crises en problemen?" Een politieke partij moet niet enkel staan voor wat er moet, maar juist ook voor wat we met elkaar willen en kunnen bereiken.
Laat de beschrijving van het Nederland waar we naar streven het hart vormen van het beginselprogramma dat de grondslag vormt voor de samenwerking van GroenLinks en PvdA.
Naar een linkse lente
Ik hoop op en verlang naar een linkse lente, waarin we uitvoering kunnen geven aan ons idee voor Nederland, omdat hier een machtsbasis voor is. Ik proef het elan dat hiervoor nodig is bij GroenLinks en PvdA. Tijdens de congressen op 4 februari. In de Provinciale Statencampagne. In de media. Dit land snakt naar een beweging die afscheid neemt van neoliberalisme en afstand neemt van conservatief populisme. Laten we investeren in een gezamenlijk verhaal als grondslag onder de linkse samenwerking, een verhaal dat we met grote steun van Nederland in de praktijk kunnen gaan brengen!
Reacties
04 april 23
Kathinka Minzinga
territoor
Dank Tjeerd,
Misschien kunnen we ook een gedachte wijden aan het "territorium". Waar en vanaf wanneer is het land van ons? Kunnen we iets met de gedachte dat de aarde van ons allemaal is? "Moeder aarde" , die ons voedt en waar plek is voor allen?
Onze grenzen niet meer ter bescherming van "ons " grondgebied, maar de plek waar wij toevallig verantwoordelijkheid voor dragen, dus ook voor de buitenlanders die hier werken en degenen die hier door angst naar toe uitgeweken zijn.
Ook in het immigratievraagstuk past een groter verhaal.
Succes en groet,
Kathinka
25 april 23
Tjeerd de Jong
territoor vindt gehoor
Een mooie gedachte, Kathinka. Het tonen van onze verbondenheid met de plek waar we wonen, maar dit op een inclusieve manier doen in plaats van door mensen uit te sluiten!
27 juli 23
Suzanne Tesselaar
Verhaal PvdA-GroenLinks
Als we vertrouwen willen herstellen en Nederland willen redden en verkiezingen willen winnen, hebben we een goed verhaal nodig. Verhalen kunnen doden (CDA), verhalen kunnen veranderen (Omtzigt), verhalen kunnen ook helen (jullie kans!). Hiermee bied ik jullie 30 jaar ervaring in gedragsbeïnvloeding met verhalen. Dat wordt geen eindeloze lap tekst maar een gecocreëerd verhaal dat net als een virus besmettelijk is, infecteert, viraal gaat en een (sociale) epidemie uitlokt. Stel je voor dat ons hele netwerk en dat van de PvdA dit doorvertelt. Dan kunnen we serieus verschil maken. Waar beginnen we? www.storiesofchange.nl suzanne@storiesofchange.nl
06 april 23
Theo Brand
Houvast en identiteit?
Dank Tjeerd. Wat goed dit debat en ook jouw bijdrage eraan. Veel goede progressieve overwegingen en aanbevelingen. Wel triggeren deze zinnen mij: "Wat is de identiteit van Nederland in de woelige wereld?" en een "eigen agenda (....) die óók op sociaal-cultureel vlak houvast – zekerheid – biedt". Spreekt hieruit niet toch een zeker conservatisme? Ik herken de behoeften van mensen aan wat ik een bepaalde 'mentale zekerheid' noem, behoefte aan traditie allicht. Ik denk dat het juist aan een progressieve politieke beweging (zoals de combinatie PvdA-GroenLinks) is om weliswaar respect te hebben voor tradities en levensbeschouwingen (meer dan links eerder gewend was te doen), maar dan tegelijk ook de openheid en beweeglijkheid van tradities te zoeken en benadrukken. Zou het (vrijzinnig christelijk/religieus geïnspireerde) sociaal personalisme van Willem Banning hier misschien ook goede handvatten kunnen bieden?
25 april 23
Tjeerd de Jong
Kan alleen rechts mentale zekerheid bieden?
Ha Theo, dank voor je reactie.
De vraag over WIllem Banning is een mooie vraag om op 8 mei te stellen tijdens de bijeenkomst met de Banning Vereniging.
Ik denk dat het zeker aan een progressieve politieke beweging is om tradities die een dwangbuis vormen of mensen buitensluiten ter discussie te stellen. Tegelijkertijd zou ik daar eigen open tradities tegenover willen stellen - want de behoefte aan houvast en rituelen is iets menselijks. Maar dat kunnen ook tradities zijn als het vieren van vrijheid op 5 mei tijdens een bevrijdingsfestival, een gay pride, gezamenlijke viering van het Suikerfeest. Of het koesteren en uitdragen van de traditie van gastvrijheid, een welkomstfeest voor nieuwe Nederlanders en het feest van grondwet en kiesrecht. Oftewel: creëer momenten waar je het idee van Nederland waar je voor bent expliciet aandacht geeft en viert. Om te laten zien waar je voor bent!