Verslag en video van slotdebat Eerste Kamerconferentie
Nieuwe technologieën creëren nieuwe, grenzeloze vormen van macht. Dit dwingt de politiek tot reflectie. Hebben we een schip zonder kapitein dat in zijn enorme vaart vele brokken maakt, of kan dit schip zichzelf prima sturen? Met andere woorden: dient de politiek richting te geven aan technologische innovaties, of moet de politiek zich vooral verre houden van elke vorm van bemoeienis?
Het debat over de voor- en nadelen van nieuwe technologische mogelijkheden lijkt nu vooral in de media gevoerd te worden, niet in het parlement. Dit terwijl er veel politieke vragen voorliggen. Wie inzoomt op het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III ziet dat er meerdere malen wordt gesproken over het “moderniseren van wet- en regelgeving om zo in te spelen op maatschappelijke en technologische veranderingen”. Om als democratie en rechtstaat weerbaar te blijven, zouden we ons vooral moeten richten op méér innovatie. Toch lijkt niemand te weten waar we dan precies op moeten inspelen, laat staan hoe we dat zouden moeten doen.
Werkvloer
Tijdens de conferentie bleek al snel dat het niet duidelijk is of onze huidige democratische instrumenten opgewassen zijn tegen de flexibiliteit en onzekerheid van technologische ontwikkelingen. Volgens Kathalijne Buitenweg, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, moeten we bij de basis beginnen: laat meer mensen meebeslissen over de techniek op hun werkplek. “Er wordt veel gepraat over zorgrobots, maar welke techniek hadden mensen in de thuiszorg zelf eigenlijk gewild? Pas als je echt weet wat het probleem is, kun je bedenken wat je hieraan kan doen als samenleving en welke rol technologie daarbij kan spelen.”