Voedselresten
Er zit ook veel fosfaat in de voedselresten die we weggooien. In vrijwel heel Nederland wordt het groente-, fruit- en tuinafval (gft) van huishoudens apart ingezameld, tot compost verwerkt en in de voedselkringloop teruggebracht. Amsterdam doet dat niet en dat blijft zo, volgens het afvalplan dat wethouder Choho onlangs publiceerde. In dat plan wordt het gft niet door huishoudens gescheiden, maar pas wanneer het in de grijze zak met ongesorteerd afval bij het AEB is beland. Uit dit ‘nagescheiden’ gft kan nog wel biogas worden geproduceerd, maar het is te vervuild om er fosfaat uit terug te winnen.
Choho denkt kennelijk dat hij ons Amsterdammers niet kan verleiden tot het scheiden van gft. Maar elders in het land boekt men goede resultaten met de methode van ‘omgekeerd inzamelen’. Daarbij is het voor huishoudens gemakkelijker om van hun gescheiden afval af te geraken dan van ongesorteerd restafval. Een gemeente zorgt er bijvoorbeeld voor dat de loopafstand naar de containers voor glas, papier én gft korter is dan die naar de container voor het restafval.
Omgekeerd inzamelen door bezorgdiensten
Omgekeerd inzamelen zou een goede voorbereiding zijn op de invoering van variabele tarieven in de afvalstoffenheffing: huishoudens die hun afval goed scheiden en dus minder restafval aanleveren, betalen dan een lager tarief. Dit ‘diftar’-systeem, waarmee Amsterdam op initiatief van GroenLinks gaat experimenteren, kan op langere termijn recht doen aan het beginsel ‘de vervuiler betaalt’.
Voor omgekeerd inzamelen kunnen ook de bezorgdiensten worden ingeschakeld die steeds meer boodschappen, maaltijden en pakketjes bij ons thuis afleveren. Sluit een deal met deze bedrijven over het terugnemen van zoveel mogelijk afval, mits het netjes gescheiden is. Als een bezorger klapkratten en maaltijdboxen brengt met ons voedsel, en deze ook weer mee terugneemt, waarom dan geen kekke, schone minicontainertjes voor het voedselafval?
Het gemeentebestuur heeft de mond vol van een circulaire economie, die grondstoffen spaart door kringlopen te sluiten. “Het Amsterdamse afval gaan we zoveel mogelijk als grondstof hergebruiken”, stelden D66, VVD en SP in 2014 in hun coalitieakkoord. Die ambitie maken we niet waar zolang we achterlopen bij de rest van Nederland en een schaarse grondstof als fosfaat blijven verspillen.
Dit artikel verscheen op 31 mei 2016 in Het Parool.